Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Kalla det för panik”

2012-11-01 15:14

Först sprack bostadsbubblan i USA, sedan Irland följt av Spanien. Är tyska bostäder nästa bubbla? Det varnar den tyske forskningschefen Steffen Sebastian för och pekar på oroväckande data.  

Allt fler ekonomer ansluter sig till den negativa synen på den tyska bostadsmarknaden.

- Vi riskerar ankomsten av en prisbubbla, säger den tyska ekonomen Steffen Sebastian, chef för det tyska institutet för fastighetsfinanser, till Washington Post.

Enligt ekonomen stiger bostadspriserna i Tyskland kraftigt till följd av rädsla för inflation och valutareformer.

- Du kan också kalla det för panik. Folk köper på oerhörda prisnivåer, säger ekonomen.

En förklaring till stigande tyska priser är att investerare som haft intressen i Grekland och Spanien i stället väljer att placera i Europa största ekonomi Tyskland.

Ekonomer har ofta problem att komma överens om vad som egentligen ska definieras som en bubbla. Men rekordlåga räntor, låg arbetslöshet och nya utländska kapitalinjektioner får flera investerare att oroa sig för den tyska ekonomin som hela eurozonen vilar på. Att endast 43,2 procent av tyskarna äger sitt eget hem gör analytikerna än mer oroliga då det lätt kan se attraktivt ut att investera i bostadsmarknaden i stället för att spara för kommande svåra år.

I trendiga Berlin har priserna stigit med 20 procent det senaste året, enligt Steffen Sebastian som oroar sig för en prisbubbla i ekonomin som hela eurozonen förlitar sig på.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom