Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kamprad har fått jackpot på olja

2010-09-13 07:45

Ingvar Kamprad har väntat länge på att det svarta guldet i Ryssland ska börja flöda in. Men nu är den över och Shelton Petroleum pumpar nu upp sin första olja.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad är genom riskkapitalbolaget Alpcot en av de tre stora aktieägarna i Shelton Petroleum, enligt uppgifter till DI.

Alpcot kontrollerar cirka 10 procent av Shelton Petroleum som tidigare gick under namnet Petrosibir.

Bolaget håller till i ryska republiken Rustamovskoey i Basjkirien och har nu pumpat upp sin första olja.

- Räknar man grovt är det 200 fat per brunn och det rör sig om sju-åtta brunnar så då handlar det om runt 1 500 fat per dag som vi kommer upp i. Det är första steget i vårt borrprogram, säger Shelton Petroleums vd Robert Karlsson till DI.

Oljan ska säljas på den ryska marknaden och bolaget räknar med priser på runt 40 dollar per fat. Ett lågt pris kan tyckas i jämförförelse med Brentoljan som är nästa dubbelt så dyr.

- Initialt kommer våra priser att ligga lite lägre, för det viktiga är att jobba med det tekniska i bolaget, säger Robert Karlsson till DI.

Enligt honom har Basjkirien-fältet en potential på flera tusen fat per dag och beräknar att ha 30 brunnar i produktion under tre till fyra år framåt.

affarsvarlden Administrator

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom