Kamprads stora skatteklipp

2016-03-18 10:06
Foto: Jörgen Appelgren

En EU-utredning visar hur Ikea sparat runt 30 miljarder genom upplägg i skatteparadis.

Möbeljätten Ikea har använt en lång rad skatteparadis i sin skatteplanering. Länder som Luxemburg, Nederländska Antillerna, Schweiz, Liechtenstein och Brittiska Jungfruöarna nämns i utredningen som gjorts av EU-parlamentets Gröna partigrupp. En del av informationen har kommit från de omtalande läckorna i Luxemburg, de så kallade Lux Leaks.

Skatteupplägget har funnits länge. Utredarna konstaterar att Ikeavaruhusen mellan 1991 och 2014 har betalat motsvarande 130 miljarder kronor i royalty till Inter Ikea, vilket i praktiken betyder att man flyttat 130 miljarder i vinst från högskatteländer till en lågskattemiljö. Därmed har man sparat mellan 25 och 30 miljarder kronor i skatt.

Nu ska EU-kommissionen studera rapporten och avgöra om det handlar om olagligt statligt stöd.

Även den tyske ekonomiprofessorn Lorenz Jarass har intresserat sig för Ikeas stora skatteklipp. Han är kritisk mot de myndigheter som har tillåtit det hela att pågå i så många år. Professorn ser upplägget som en ren konstruktion.

- Hårdraget kan man säga att Kamprad ger sig själv rätten att använda sitt eget namn och sparar en massa skatt på det, har Lorenz Jarrass sagt.

Detta är en kortversion av ”Kamprads bästa affär”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Av: Stellan Björk

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS