Kapitalförvaltare kan lansera egen dark pool

Nio stora kapitalförvaltare skall vara nära att lansera en egen dark pool.

Det skriver Wall Street Journal och hänvisar till källor.

Det är Fidelity, BlackRock, BNK Mellon, JP Morgan och T. Rowe Price skall finnas bland intressenterna.

Åtgärden är ovanlig. Fondbolagen är annars konkurrenter. Genom att skapa en egen dark pool hoppas bolagen kunna spara pengar och mota bort high frequency traders. Bolagen har också svårt att sälja stora block av aktier i en andra pooler.

Ryktena om en kommande black pool för stora kapitalförvaltare dök upp i nyheterna redan förra året. Det skall då ha varit Bostonbaserade Fidelity som tagit upp frågan. Då var det inte klart med andra aktörer, vilket det nu skall vara. Fidelity skall dock vara största aktieägare i det gemensamma bolaget. Samtliga företag kommer dock att vara representerade i styrelsen.

Luminex Trading & Analytics heter bolaget och den 26 december erhölls ett godkännande från Financial Industry Regulatory Authority.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.