Karl-Johan Persson: Ett mycket bra år

2016-01-28 09:43 Affärsvärlden TT

Klädjätten H&M nådde sin högsta helårsvinst hittills. "Det har varit ett mycket bra år", säger vd Karl-Johan Persson.

– Men vinsten sjönk under fjärde kvartalet och aktien sjunker kraftigt.

Persson lyfter fram försäljningslyftet och att H&M tar marknadsandelar som positiva tecken.

– Vi har haft en kraftig expansion under året, säger Karl-Johan Persson vid en presskonferens och pekar på hundratals nya butiker och 16 000 nya medarbetare i koncernen.

– Vi har nått vårt högsta resultat någonsin, som uppgick till 21 miljarder kronor efter skatt. Detta trots den starka amerikanska dollarn, säger Karl-Johan Persson.

Nils Vinge, chef för H&M:s investerarrelationer, lyfter fram den varma hösten som en utmaning för hela klädbranschen. Det märktes särskilt i november.

När det gäller tillväxten under året var det åter Kina som ökade mest, med ett lyft för antalet H&M-butiker på 83 till 353, vilka hade en försäljning på omkring tio miljarder kronor.

Ambitionen för 2016 är att öppna ytterligare 425 butiker i hela världen, utöver de 3 924 butiker man hade vid utgången av 2015.

– Vi beräknar bryta 4 000-punkten i mars-april, rätt så snart alltså, säger Nils Vinge.

Nya marknader 2016 blir Nya Zeeland, Cypern och Puerto Rico.

Men rapporten för fjärde kvartalet mottogs inte med glädje av investerarna. Efter en timmes börshandel hade aktien sjunkit med över tre procent.

H&M redovisar en vinst före skatt på 7 148 miljoner kronor för perioden september-november 2015. Motsvarande period året innan gjorde bolaget en vinst på 7 799 miljoner kronor.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 7 202 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen exklusive moms uppgick till 48 694 miljoner kronor, jämfört med 42 644 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 9:75 kronor per aktie, vilket är samma nivå som förra året. Det innebär att bolaget delar ut 16,1 miljarder kronor, varav 6,1 miljarder till Stefan Persson med familj.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom