Katalonien genomför en informell självständighetsomröstning

Den katalanska ledaren Artur Mas meddelar att man kommer genomföra en alternativ, mindre formell självständighetsomröstning.

Efter att den regionala regeringen i Katalonien under måndagen blåst av planerna på en självständighetsomröstning den 9 november, meddelar nu Artur Mas att man ändå kommer genomföra en alternativ, mindre formell omröstning samma datum. Det rapporterar Financial Times.

Mas uppgav att den spanska författningsdomstolens beslut har gjort det omöjligt att genomföra folkomröstningen, men att man ändå kommer ge katalanerna en chans att framföra sina åsikter.

”Det kommer finnas röstlokaler, det kommer finnas röstlådor”, sade han och tillade att den planerade omröstningen var ett ”stort steg” mot att hålla en riktig självständighetsomröstning vid ett senare datum.

Under måndagen meddelade den regionala regeringen i Katalonien i Spanien att man inte kommer genomföra någon omröstning om regionen ska bli en självständig stat, vilket den spanska premiärministern Mariano Rajoy under tisdagen välkomnade som ”utmärkta nyheter”.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets