Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

KBW: Så kan FI:s nya riskvikter slå mot bankerna

2019-05-28 15:18
Foto: Imago stock/IBL

Att Finansinspektionen (FI) höjer de genomsnittliga riskvikterna för utlåning till kommersiella fastighetsföretag förefaller endast ha en begränsat negativ inverkan på storbankernas kapitalpositioner.

Det skriver analyshuset KBW i en snabbkommentar.

"Våra första beräkningar på de tre största svenska bankerna indikerar 20 till 50 baspunkter i motvind på kärnprimärkapitalrelationerna", skriver KBW som samtidigt för fram att inkonsekventa definitioner från bankerna gör det delvis svårt för analyshuset att göra bedömningar.

SEB ser ut att få minst inverkan medan läget kan vara relativt sett tuffare för Handelsbanken som kan vara något mer exponerade, resonerar KBW vidare.

Handelsbanken utvecklas svagast av storbankerna och är ned mest inom OMXS30 med 2,2 procents tapp, vid 12-tiden. Samtidigt har Swedbank backat runt 2 procent. SEB tappar knappt 1 procent och Nordea något mer än 1 procent.

FI:s chefekonom Henrik Braconier sade till Nyhetsbyrån Direkt att de ytterligare kraven inte "borde vara ett stort problem" för storbankerna att hantera.

"Det skiljer sig lite åt mellan bankerna, men de lever inte i helt olika universum", sade han vidare.

FI kommer i höst att besluta om att höja riskvikterna i bankernas utlåning till kommersiella fastighetsföretag till "åtminstone" 30 procent från runt 23 procent i dagsläget.

Henrik Braconier framförde angående Nordea, som numer är en finländsk bank, att FI kommer att föra en diskussion med den europeiska tillsynsmekanismen SSM om att Nordea bör omfattas av samma krav som svenska banker.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom