Kent – ett lysande undantag

Poppgruppen Kent har i dagarna sålt ut sin höstturné och den kommande skivan väntas också bli en succé. Kent har hittills varit ett undantag i en skivbransch som går mot sitt sjunde år i rad med fallande försäljning.

Tävla om två biljetter till Kents konsert i Stockholm den 19 november. Läs mer HÄR

”På min vänstra sida står Harry Mänty, före detta anarkist och punkare från Skiftinge, numer egenföretagare och golfare. Han får äran att inleda revolutionen.”

Det är en sommarkväll 2002 på Parken Zoo i Eskilstuna, och sångaren Joakim Berg drar med citatet i gång låten Revolt 3 med sitt band, Kent. Citatet är inte bara ett tecken på Joakim Bergs självironi, utan en verklig beskrivning av medlemmarna i bandet som är Sveriges i dag kanske största musikgrupp. Kent är en industri och bandet är inte bara lyckade rockmusiker utan i allra högsta grad framgångsrika företagare.

Den 17 oktober i år släpper bandet sin sjunde skiva, Tillbaka till samtiden.

”Det är naturligtvis det bästa vi gjort”, skrev bandet i pressreleasen från i somras.

Av allt att döma kommer den att bli en försäljningssuccé. Skivan ligger till exempel redan på förstasidan på nätbutiken CD.on där den kan förhandsbeställas.

Visserligen var förra albumet Du & jag döden den första Kentskiva som inte sålt mer än sin föregångare. Även Kents skivförsäljning påverkas negativt av nedladdningar från nätet, och Du & jag döden sålde 220 000 exemplar, enligt en intervju med bandets manager Martin Roos i Eskilstuna-Kuriren från i fjol. Albumet Vapen & Ammunition, från 2002, sålde hisnande 600 000 exemplar i Sverige och övriga Norden.

Med tanke på att skivförsäljningen i Sverige har minskat varje år sedan 2002 och än mer de senaste åren var försäljningen för Du & jag döden fortfarande en lysande siffra. Totalt har Kent därmed sålt över 1,5 miljoner fullängdsskivor genom åren. Lägg därtill ett antal singlar, en dubbel cd med samtliga B-spår samt senast en ep.

Ett tecken på intresset är biljettförsäljningen till den storstadsturné som gruppen ska göra efter skivsläppet. Under perioden 4 november till 9 december gör bandet konserter i Stockholm, Göteborg, Lund, Köpenhamn, Oslo, Trondheim och Helsingfors. Ursprungligen var tanken att bara göra åtta spelningar. Men eftersom nästan samtliga konserter sålde slut på bara några minuter arrangerades nya extrakonserter. Som också sålde ut. För närvarande är 17 konserter inbokade – med hela fyra konserter i Stockholm!

En orsak till att konserterna sålde slut så snabbt var att Kent för denna turné har valt mindre konsertlokaler. I Stockholm spelar de i Globens annex som bara tar 3 000 personer, alltså inte Hovet som de sålde slut år 2000 eller själva Stor-Globen, en arena som bandet fyllde för fem år sedan. Skälen till att de bestämt sig för mindre lokaler är sannolikt flera. Dels lär bandet vara osäkert på exakt hur stor deras attraktionskraft är i dag, och hur pigg konsertpubliken i Sverige just nu är på storkonserter i och med att publiken svek Per Gessle i somras. Dels handlar det om ren marknadsstrategi. Bandet vet att det är lättare att få publikkontakt i de mindre arenorna. Med garanterat slutsålda spelningar kan bandet bygga upp intresset inför skivsläppet samt den andra konsertrunda som planeras till ett antal mindre svenska städer i början av nästa år.

Konserterna blir en allt viktigare intäktskälla när skivförsäljningen viker. De 17 storstadskonserterna ger intäkter (före avdrag för alla kostnader) på mellan 15 och 16 miljoner kronor, enligt Affärsvärldens beräkningar. Lägg därtill pengarna från försäljning av t-shirts och övrig så kallad merchandise. Under turnén 2005, som bestod av 14 större spelningar, drog denna försäljning in runt 3,5 miljoner brutto.
Skivförsäljningen är dock fortfarande en större affär totalt. Säljer Kent 200 000 exemplar av Tillbaka till samtiden och drar in 150 kronor per exemplar, innebär det totalt 30 miljoner kronor.

De summor som till slut hamnar hos bandet är avsevärt mindre, även om de har kunnat leva någorlunda gott på sin musik de senaste åren. Samtliga bandmedlemmar har de senaste åren plockat ut årslöner runt miljonen, enligt årsredovisningarna för respektive bandmedlems egna företag.

I egenskap av sångare, text- och låtskrivare drar förvisso Jocke Berg in en dryg tia per såld skiva, men de övriga i bandet får dela på avsevärt lägre belopp. Det är i stället konsertinträden samt försäljningen av kringprodukterna som bandet tjänar absolut mest på. Därför kan Kents turnéupplägg med små konserter verka underligt. Men det är inget förhastat beslut.

– Man ska nog bestämma sig för vilken nivå man ska lägga sig på. Man kan inte synas överallt hela tiden. Vi hade kunnat göra 15 till 20 spelningar, sade Martin Roos till Eskilstuna-Kuriren den 12 december 2006.

Bandet har i över ett års tid, tillsammans med sin manager Martin Roos, planerat allt från omslag till fotografier och konsertupplägg så att bandets visioner, idéer och drömmar ska förverkligas inför detta skivsläpp.

Martin Roos var gitarrist i bandet till och med att den första skivan släpptes 1995. Därefter valde han en ny karriär när han tog jobb på BMG och, för ett tag, helt släppte Kent (ett avhopp som Jocke Berg för övrigt sjunger om i låten ”En helt ny karriär”). Men i och med att bandet verkligen ville ha honom kvar, och då de är tighta kompisar, blev det efter något år en återförening fast på affärsplanet.

– Han har rollen som bandets promotor och han, tillsammans med bandet, styr mycket över hur de jobbar, säger en källa med insyn i bandet till Affärsvärlden.

Kent överväger också noga vilka utlåtanden de gör och i vilka tidningar de uttalar sig. Exempelvis vägrade de uttala sig för Affärsvärlden, till denna artikel. Bandet väljer enbart på det som ”känns rätt i hjärtat”, enligt artikeln i Eskilstuna-Kuriren.

Även i strukturen av bandet är Kent ytterst affärsmässiga. De har var och en egna aktiebolag (se figuren intill) och äger tillsammans Parkbänken AB där Martin Roos är extern firmatecknare. Det gemensamma bolaget äger en musikstudio i Älvsjö söder om Stockholm (av bandet kallad ”Psykbunkern”) samt sköter även inköp och försäljning av merchandise. Bolaget omsätter runt 5 miljoner kronor och ägs av alla medlemmarna, inklusive Harri Mänty, gitarristen som ersatte Martin Roos inför bandets andra skiva, men som lämnade bandet inför denna skiva.

1,5 miljon sålda album

Kent (1995) – 60 000 sålda ex
Verkligen (1996) – 120 000
Isola (1997) – 240 000
Hagnesta Hill (1999) – 250 000
Samlingsskivan B-sidor (2000) – 60 000
Vapen och ammunition (2002) – 600 000
Du & Jag döden (2005) – 220 000

Källa: Veckans Affärer, Eskilstuna-Kuriren, Kent/BMG

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco