Kepler Cheuvreux ser motvind för Thule

Precis som minst ett par andra analytiker tror Kepler Cheuvreux att fritids- och utomhusprodukttillverkaren Thule kommer möta motvind i det tredje kvartalet och liksom kollegorna tror Kepler att den europeiska marknaden har försvagats, och då särskilt i Tyskland och Storbritannien.
Kepler Cheuvreux ser motvind för Thule - thule-affarsvarlden-700-394_binary_6819836.jpg

Thule ”kommer sannolikt att uppleva fortsatt motvind under Q3 på grund av USA:s tullar på cyklar producerade i Kina (vilket också påverkar Thules försäljning av cykelhållare), samt mjukare marknadsförhållanden i Europa (framförallt i Tyskland och England)”, skriver Kepler Cheuvreux enligt ett morgonbrev på måndagen.

Kepler, som har håller fast vid sin behåll-rekommendation för aktien, har sänkt sina estimat med 3-8 procent och skruvat ned riktkursen med 10 kronor till 210 kronor.

I torsdags förra veckan uppmärksammade Dagens Industri att SEB och Nordea samstämmigt inför Thules rapport för det tredje kvartalet skrivit om en svagare försäljningsutveckling och då särskilt lyft fram svagare detaljhandelsmarknader i Storbritannien och Tyskland.

”I Tyskland har indikationerna för detaljhandel varit svaga (särskilt under augusti). I England utfärdade en av Thules viktigaste kunder, Halford, en vinstvarning i början av september”, skriver Kepler i sin analys.

Thules ir-chef Fredrik Erlandsson säger till Direkt att bolaget inte haft något särskilt möte där många analytiker deltagit.

Han säger samtidigt att bolaget har en ”löpande dialog” med de analytiker som följer bolaget och han upprepar i övrigt det budskap han gav till Dagens Industri i förra veckan: Thule har inga tydliga sektorkollegor att följa, vilket gör det svårare för investerare och analytiker att följa bolaget och de faktorer som är viktiga för bolagets utveckling. Mot den bakgrunden försöker bolaget svara på frågor om vad som påverkar bolaget, och vad som inte påverkar bolaget. Bolaget berättar vad som har ”hänt i marknaderna” och därefter får analytikerna göra sina analyser.

Thule har handlats ned under nio av de elva senaste handelsdagarna och sedan den 13 september är aktien ner nästan 10 procent och byter i skrivande stund ägare kring 185 kronor.

SEB sänkte i förra veckan sin riktkurs med 15 kronor till 215 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.