Kepler: Norsk affär första steget mot fusion mellan Aker BP och Lundin Petroleum

Om Aker BP tar över Equinors ägande i Lundin Petroleum kan det vara första steget mot en sammanslagning av de två bolagen. Det bedömer Anders Holte, analytiker på Kepler Cheuvreux, i en kommentar till Hegnar.no.
Kepler: Norsk affär första steget mot fusion mellan Aker BP och Lundin Petroleum - lundin-petroleum-700_binary_6845409.jpg

“Så som vi ser på transaktionen är detta det första steget mot en fusion mellan Aker BP och Lundin. En möjlighet som länge har diskuterats”, säger han.

Analytikerns bedömning är att en eventuell fusion framförallt skulle gynna Aker BP.

“Aker BP:s värdering mot eget kapital har inte följt med Lundins utveckling sedan tidigt i år. Vi bedömer att skillnaden främst beror på olika utdelningsnivåer av fritt kassaflöde, men även på grund av Aker BP:s dyra capex-program”.

På måndagen framkom medieuppgifter om att Equinor, som är Lundin Petroleums näst största ägare, för samtal med Aker BP om att byta ägandet i Lundin Petroleum mot ägarandel i fältet Noaka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.