Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Kina backar fortare än vi anat"

2008-12-23 07:06

De asiatiska börserna backade för tredje dagen i rad på tisdagen sedan Toyota sänkt sin prognos efter stängning på måndagen, och Kina justerat ned räntan mindre än väntat. Tokyo-börsen hade helgstängt.

- Vi fortsätter att bevittna ett negativt nyhetsflöde, som bekräftar att den globala ekonomiska aktiviteten saktar in snabbt, säger en investerare i Seoul, till Bloomberg News.

Sett till regionen som helhet, utan helgstängda Tokyo-börsen, var indexet MSCI Asia Pacific ned 2,6 procent. Under året har indexet, inklusive Japan, förlorat 44 procent. Det är den sämsta utvecklingen under de två decennier som indexet har funnits.

På måndagsmorgonen svensk tid sänkte Toyota sin prognos för det brutna räkenskapsåret 2008/2009 till en rörelseförlust på 150 miljarder yen, från den tidigare prognosen som var ett positivt rörelseresultat på 600 miljarder yen. Det är första gången på 71 år som bolaget spår en förlust. Bolagets amerikanska depåbevis var ned 5,4 procent i New York på måndagskvällen.

I Asien sjönk Hyundai Motor 10,0 procent och ledde därmed nedgången bland biltillverkare, sedan bolaget meddelat om sänkt produktion.

Hynix Semiconductor, också i Seoul, förlorade 6,2 procent sedan chiptillverkaren fått sänkt kreditbetyg av Moodys.

Kinesiska aktier backade efter att centralbanken sänkt den ettåriga räntan med 0,27 procentenheter, mot förväntningar om en sänkning med 54 punkter.

- Sänkningen är en indikation på att den ekonomiska aktiviteten i Kina saktar in snabbare än väntat, säger en förvaltare av kinesiska aktier i Haag, till Bloomberg News.

Marknadstemperatur ca kl 07.50

=======================================

Nikkei 225 stängt

Topix Tokyo stängt

Hongkongs Hang Seng -3,6%

China Shanghai Composite -4,5%

China Shenzhen Composite -4,4%

Singapores STI -0,9%

Sydkoreas Kospi -3,0%

Taiwans Taiex -2,9%

Indiens BSE Sensex -2,4%

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom