Kina inför insättningsgaranti för bankkonton

Kina kommer att införa en insättningsgaranti för bankinlåning. Det meddelar den kinesiska centralbanken, PBOC, enligt Bloomberg News.

Regeringen kommer att säkra insättningar upp till 500.000 yuan per sparare och bank, vilket är tillräckligt för att garantera 99,6 procent av alla sparares kapital, meddelar PBOC

Man har inte angivit något datum för när garantin börjar gälla, eller hur mycket banker kommer att avgiftsbeläggas för garantin. Avgiften kommer dock att relateras till riskhanteringen, meddelar PBOC.

En insättningsgaranti, som är ett steg närmare en ränteliberalisering och som låter banker misslyckas i en mer marknadsdriven ekonomi, “ökar risken betydligt för en finanskris om det inte hanteras skickligt”, kommenterar Societe Generale.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience