Kina rustar upp i handelskriget

Kinas motdrag efter nya USA-tullar.
Kina rustar upp i handelskriget - pboc-affarsvarlden-700_binary_6868208.png

Kina ska ha tillbett statliga företag att sluta importera amerikanska jordbruksvaror, uppger en Bloombergreporter på Twitter.

Utvecklingen kommer efter den amerikanska presidenten under torsdagen gått vidare med att införa 10-procentiga tullar på en lista med varor omfattande 300 miljarder dollar av kinesiska exportvaror, med startdatum den första september.

Nyheten fick yuanen att försvagas ytterligare och försvagades genom den ökända 7-linjen mot dollarn.

Försvagningen ledde till ett kvickt uttalande från den kinesiska centralbanken, PBOC, som menade att bara för att valutan försvagats igenom nivån betyder det inte att den inte ”kommer komma tillbaka”.

PBOC sade också att de kommer slåss mot kortsiktig spekulation på valutan och stabilisera marknaden.

Utbud och efterfrågan av valutan, handelsprotektionism och förväntningar om ytterligare tullar på kinesiska varor var enligt Centralbanken anledningarna till försvagningen.

”Peggen ovanför 6,9 i dag indikerar att kinesiska myndigheter äntligen kan vara villiga att utnyttja valutakursen som ett verktyg i handelskriget”, sade Khoon Goh, vid Australia & New Zealand Banking Group, till Reuters.

Kina kommer dessutom fortsätta med sina regionala finansiella reformer, och använda olika verktyg för att sänka finansieringskostnader för företag, speciellt för småbolag, sade Chen Yulu, vicechef vid People’s Bank of China, PBOC. Det rapporterade Reuters under måndagsmorgonen.

Han sa att myndigheter i fortsättningen kommer fokusera på att motverka och lösa regionala finansiella risker.

Man ämnar även öppna upp den kinesiska finansiella industrin och marknaden ytterligare, fast på ett ordnat sätt, tillade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco