Kina ser över låneregler till blankare

De kinesiska tillsynsmyndigheterna har uppgett att de ser över reglerna för handel med belåning och blankning, något som sker efter att belånad handel bidragit till att driva upp landets aktiemarknad till den högsta nivån på sju år. Det rapporterar Wall Street Journal.

China Securities Regulatory Commission reviderar reglerna i ett försöka att uppnå en ”ordnad utveckling” bland mäklarfirmor som erbjuder handel med belåning och blankningar. Det meddelade CSRC i ett kort meddelande på sociala nätverket Weibo, och de ändrade reglerna ska presenteras ”när tiden är mogen”. Några fler detaljer har i dagsläget inte getts.

Aktiebelåningen i Kina har ökat till rekordnivåer under de senaste månaderna och gett understöd för de rusande börserna. Samtidigt ökar det risken när lånade pengar används av mindre erfarna investerare, som dominerar Kinas aktiehandel, vilket kan leda till förödande förluster.

Belåningen har mer än fördubblats i år och uppgick i torsdags till motsvarande 350 miljarder dollar, enligt uppgifter från dataleverantören Wind Info. Samtidigt steg Shanghai Composite Index med ytterligare 1,5 procent i fredags och stängde över 5.000-nivån för första gången sedan januari 2008. Indexet har nu ökat 55 procent enbart i år.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.