Kina skriver inte under gasavtal med Ryssland

Enligt en talesman för kinesiska Petrochina kommer Kina inte skriva under ett gasavtal med Ryssland i dag

Efter spänningarna med väst med har Ryssland ökat ansträngningarna för att få till stånd ett gasavtal med Kina. Just nu är Vladimir Putin på plats i landet för att avsluta förhandlingarna. Men en talesman för kinesiska Petrochina säger till Financial Times att de inte kommer att skriva under avtalet i dag.

“Vi kommer inte att skriva under. För tillfället är importpriset och det inhemska priset inverterade. Vi förlorar redan pengar på importerad gas, och vi kan inte förlora mer”, säger Mao Zefeng, talesman för Petrochina som är ett noterat dotterbolag till statliga China National Petroleum Corporation, till Financial Times.

Avtalet är tänkt att löpa över 30 år och uppskattas vara värt motsvarande 456 miljarder dollar. Gasen är tänkt att levereras genom en pipeline till Kina som ännu inte byggts.

Ryssland och Kina har förhandlat om ett gasavtal i över 10 år. Men efter Ukraina-krisen har Ryssland ett ökat behov av att minska beroendet av Europa som slutmarknad för den ryska gasen och stor prestige har lagts för att få till ett avtal vid Putins besök.

Vladimir Putin har själv vid flera tillfällen sagt att avtalet kommer att tecknas i dag och Rysslands energiminister sade under gårdagen till ryska statsmedier att avtalet är “98 procent klart”.

“Putin vill ha avtalet för att kunna skicka ett meddelande till väst, att han har alternativ. Han är desperat över att nå en överenskommelse, men han kommer att bli tvungen att bita i det sura äpplet och jag är säker på att kineserna kommer att utnyttja det”, sade en energianalytiker till Financial Times då.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.