Kina: Soros startar krig mot yuanen

2016-01-27 09:35 Per Tolgraven
George Soros. Foto: All over press

Kinesisk statsmedia anklagar den kände investeraren George Soros för att förklara krig mot den kinesiska valutan. Det rapporterar The Guardian.

Det var i en intervju i Davos förra veckan som George Soros sa att en hårdlandning för Kinas ekonomi var praktiskt taget oundviklig. Miljardären pekade på deflation och överdrivna skulder som orsaker till nedgången.

Den normalt stabila yuanen har kommit under press på senare tid och myndigheter har spenderat hundratals miljarder dollar för att försvara valutan.

Nyhetsbyrån Xinhua säger på onsdagen att Soros har förutspått ekonomiska svårigheter för Kina flera gånger tidigare. ”Antingen har blankarna inte gjort sin hemläxa eller så /…/ försöker de avsiktligt skapa panik för att göra en vinst”, sa Xinhua.

Tidningen Peoples Daily skriver att Soros offentligt förklarat krig mot Kina. Enligt tidningen har Soros sagt att han tagit positioner mot asiatiska valutor.

I vissa länder anses George Soros enorma handel ha bidragit till den asiatiska finanskrisen 1997. Under 1990-talet tog han positioner mot Bank of England som förgäves försökte försvara pundet. Soros valutaspekulationer anses även ha bidragit till den svenska kronkollapsen 1992.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom