Kina-uppgifter dämpade humöret på börsen

Stockholmsbörsens inledande tisdagsuppgång gröptes delvis ut under handelsdagen.
Kina-uppgifter dämpade humöret på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Sentimentet dämpades av uppgifter om att Kina kan ha svårt att köpa så mycket amerikanska jordbruksvaror som utlovas. Blickarna vändes samtidigt mot blandade amerikanska bankrapporter i början av rapportsäsongen och en desto starkare dito från läkemedelsföretaget Johnson & Johnson.

Klockan 14.30 hade storbolagsindexet OMXS30 ökat 0,4 procent till 1.659, vilket var ungefär i linje med tendensen i omvärlden. Aktier för 7,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen steg industrikoncernen Alfa Laval 2,6 procent med stöd av en köprekommendation från Kepler Cheuvreux.

Även tobaksbolaget Swedish Match och telekomföretaget Ericsson gick tämligen starkt med uppgångar runt 2 procent.

Hexagon föll 1,8 procent under hög omsättning sedan brittiska Renishaw, också verksamma inom mätteknikområdet och en av Hexagons många konkurrenter, kom med en uppdatering som vittnade om svagare kundefterfrågan.

Forskningsbolaget Oasmia presenterade ett förslag om en företrädesemission på cirka 400 miljoner kronor. Likviden ska huvudsakligen finansiera en kommersialisering av Apealea samt affärsmöjligheter kring läkemedelsplattformen XR17. Aktien föll 14 procent.

På samma tema planerar energilagringsföretaget Saltx Technology en garanterad nyemission på 81 miljoner kronor. Aktien straffades med en nedgång på 27 procent.

Medicinteknikbolaget Nexstim avancerade 7,4 procent sedan bolaget kommunicerat om framsteg i sin kommersialisering.

Den tyska stålgrossisten Klöckner, som är en konkurrent till BE Group, vinstvarnade för helåret 2019. BE Group pressades måttliga 0,2 procent.

Clas Ohlson redovisar en total försäljningsuppgång på 1 procent i september, med stöd av en rejäl uppgång i onlineförsäljningen. Aktien var upp 2,5 procent.

Lundin Gold steg över 2 procent. Den blivande guldproducenten ser en normalisering av verksamheten i Ecuador. Lundin Gold meddelade på söndagen att oroligheterna i landet hade börjat påverka guldprojektet Fruta del Norte.

Duni har fått en uppgraderad rekommendation till köp av Handelsbanken. Riktkursen höjdes samtidigt till 135 kronor från tidigare 130 kronor. Aktien höjdes drygt 6 procent.

Net Ent-aktien förbättrades 7 procent sedan DNB Markets höjt sin rekommendation för aktien till köp.

Dagens Industri rekommenderar att sälja Lundbergsföretagen efter att bolaget vänt en substansrabatt till en premie. Aktien vek ned 0,6 procent.

Pledpharma lyfte 15 procent. Pareto Securites har inlett bevakning av forskningsbolaget med en köprekommendation och en riktkurs på 58 kronor, motsvarande en kurspotential på runt 200 procent.

Gold Town Games rusade 146 procent på handelsplattformen NGM Nordic sedan hockeylegendaren Wayne Gretzky blivit delägare i företaget. Avtalet gör honom till ambassadör och frontperson för mobilspelet World Hockey Manager (WHM).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.