Kinabörserna mot strömmen i Asien

2016-01-18 07:41 Affärsvärlden SIX
Foto: AP. Grafik Johan Hallnäs / TT

De asiatiska börserna går generellt ned på måndagen i spåren av en svag fredagsstängning i New York och fortsatt fallande oljepriser. Brentoljan handlas till 28,32 dollar per fat sedan sanktionerna mot Iran hävts.

På Tokyobörsen backade Nikkei 225 med 1,1 procent till 16.956 medan det bredare Topix var ned 1,0 procent till 1.388.

Nikkei-indexet stängde under 17.000 för första gången sedan september 2015 och ett tag under sessionen var index ned med så mycket som 2,4 procent.

Yenen tenderar apprecieras i orostider, vilket föranleder en del analytiker att frukta sänkta prognoser från japanska exportörer. Yenen har hittills i år stärkts med 2,7 procent mot dollarn.

Bland exportföretagen föll Honda 2,4 procent, Fujitsu 2,7 procent, Pioneer 2,9 procent och Seiko Holdings 2,4 procent.

Japans centralbankschef Haruhiko Kuroda uppgav i samband med ett möte för japanska centralbanksregioner på måndagen att Japans ekonomi väntas fortsätta återhämta sig i måttlig takt, trots den senaste tidens börsfall och yen-förstärkning.

Som så ofta går Kinabörserna emot den generella Asienströmmen. Både Shenzen och Shanghaibörsen noterar uppgångar inför tisdagens statistik över industriproduktion, investeringar och detaljhandelsstatistik.

Kinas premiärminister Li Keqiang sade på lördagen att den kinesiska ekonomin växte med nära 7 procent under föregående år, då sysselsättningen och hushållens inkomster steg trots en svagare inhemsk och global efterfrågan.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom