Kinas handelsöverskott ökar

Kinas export minskade 1,3 procent i juni jämfört med samma period i fjol.

Importen minskade samtidigt 7,3 procent, anligt siffror från landets tullmyndighet.

Analytiker hade i snitt väntat sig att exporten skulle minska 1,4 procent och importen 4,6 procent enligt en enkät från Bloomberg.

Sett till det första halvåret ökade exporten jämfört med samma period i fjol medan importen minskade.

Det resulterar i ett handelsöverskott på 179 miljarder dollar under det första halvåret.

Handelsöverskottet mot USA, som länge varit en nagel i ögat på president Donald Trump, ökade med 12 procent under halvåret. I juni steg det till 29,92 miljarder dollar från 26,9 miljarder månaden före.

Juni var den första hela månaden som berördes av USA:s tullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar efter att handelssamtalen mellan länderna havererat.

Parterna enades senare under månaden om att återuppta samtalen och USA har lovat att vänta med införandet av ytterligare tullar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets