Kinas inköpschefer deppar mer

2016-03-01 06:15 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Kin Cheung/TT

Kinas officiella inköpschefsindex (CFLP) sjönk till 49,0 i februari jämfört med 49,4 månaden innan.

Analytiker hade räknat med ett utfall på 49,4 enligt Dow Jones Newswires.

Indexet har nu legat under 50-strecket under sju månader i rad.

Delindex för nya order sjönk från 49,5 till 48,6 medan delindex för produktionen minskade från 51,4 till 50,2.

Indexet sammanställs av China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP). Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

Markits kinesiska inköpschefsindex sjönk till 48,0 i februari, jämfört med utfallet på 48,4 föregående månad. Utfallet är det lägsta på fem månader.

Det framgår av Caixin China Manufacturing Purchasing Managers Index som sammanställs av Markit.

"Index-utfallen för alla viktiga kategorier, däribland produktion, nya order och sysselsättning signalerade att förhållandena försämrades, i linje med tecken på att ekonomins väg till stabilitet förblir skakig. Regeringen måste fortsätta med reformer, samtidigt som man genomför måttliga stimulansåtgärder och stärker stödet av ekonomin på andra sätt för att förhindra att ekonomin faller från en klippa", säger He Fan som är chefsekonom för Caixin Insight Group.

Det officiella inköpschefsindexet som sammanställs av CFLP baseras på svar från 820 företag och har 100 procents svarsfrekvens. CLFP:s index har historiskt visat viss säsongsvariation. Markits inköpschefsindex för tillverkningssektorn i Kina består av en undersökning riktad mot 420 kinesiska företag med varierande storlek som representerar hela sektorn i landet. Både privata och statligt ägda företag är representerade. Svarsfrekvensen i undersökningen brukar hamna omkring 70 procent och indexet är säsongsjusterat.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom