Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kinas svar: Vår marknad är kolossal

2018-07-06 12:21
Foto: All over press

USA har nu infört sina omstridda tullar mot Kina och, enligt Kina, "inlett historiens största handelskrig".

Oavsett hur omgivningen ändras har Kina en kolossal marknad och väldig tillväxtpotential, sade premiärminister Li Keqiang i sin första kommentar.

Li sade också att Kina kommer att försvara utländska företags intressen och intellektuella äganderätt precis som om de vore kinesiska.

– Ett handelskrig är aldrig en lösning, sade han också enligt Reuters i samband med ett pågående besök i Bulgarien.

USA har satt tullavgifter på 25 procent på kinesiska varor värda 34 miljarder dollar. Det gäller främst maskiner, elektronik och annan högteknologi som bilar, led-ljus och hårddiskar till datorer.

Mot Trumps stödstater

Det är för tidigt att sia om när svenska konsumenter börjar märka något, säger Frédéric Cho, oberoende finansiell Kinarådgivare, till TT

– Kina kommer att slå tillbaka med samma värde och rikta in sig på jordbruksprodukter från de delstater där president Donald Trump har sitt största väljarstöd, säger Cho.

Kan utökas rejält

I USA kommer man under juli att undersöka effekterna, och man har redan aviserat stegvisa höjningar om inte tullarna ger effekt. Cho tror att det samtidigt pågår någon form av förhandlingar.

Trump har yttrat att han kan låta tullarna omfatta produkter för 500 miljarder dollar, alltså i runda tal värdet på allt som USA importerade från Kina förra året.

– Ju högre upp det går, desto mindre kan Kina sätta emot med direkta tariffer på amerikansk export till Kina, eftersom den är mindre än Kinas export till USA. Så Kinas nästa åtgärd kan bli sanktioner mot amerikanska företag i Kina, säger Cho.

Hotar med WTO

Kina har tidigare sagt att man ska ta fallet till Världshandelsorganisationen och ge igen med egna tullar. Kinesiska utrikesdepartementet sade på fredagen att motåtgärder hade trätt i kraft, men det var oklart vad dessa omfattar.

Amerikanska företrädare har anklagat Kinas växande exportindustri för att "stjäla kronjuvelerna" i USA:s know-how genom it-spionage och statligt sponsrade företagsköp.

USA:s handelsunderskott mot Kina rusade upp till 375,2 miljarder dollar förra året.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom