Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kinas Trumptvivel sänker börsen

2019-10-31 11:13
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen öppnade i oförändrat territorium på torsdagen men vände ned med bestämdhet efter uppgifter om att Kina hyser tvivel om att ett långsiktigt handelsavtal med Donald Trump är möjligt, enligt Bloomberg News.

Samtidigt rasade specialläkemedelsbolaget Sobi efter sin delårsrapport.

Verkstad och industri handlades ned till botten av storbolagsindex efter ett tydligt skifte i känsloläget då orosmolnen från Kina tornat upp sig under morgonen.

Defensiva Getinge (+1,0 procent) och Swedish Match (+0,1 procent) var enda övriga storbolag på plus, medan konjunkturkänsliga sjönk till botten. SSAB, SCA, Autoliv, SKF, Volvo och Boliden noterades alla omkring 2 procent ned.

Börshumöret i Europa tyngdes något mindre än i Stockholm, med Euro Stoxx 600 omkring 0,4 procent ned.

New York-börserna gav inledningsvis visst stöd efter att ha stängt något upp på onsdagskvällen. Under handelssessionen lättades sentimentet av det förväntade beslutet om sänkt styrränta från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Breda S&P 500 stängde 0,3 procent upp.

Läkemedelsbolaget Sobi presenterade ett resultat som överlag var bättre än förväntningarna för det tredje kvartalet och upprepade helårsprognoser för 2019. Aktien var dock rejält säljpressad, 11 procent ned.

Läs mer: Sobi ökar vinsten mer än väntat

"Det är nedgången på 23,5 procent i USA för Elocta, som franska Sanofi säljer, jämfört med föregående år. Det är det som marknaden fokuserar på. De tror att det är en försmak på vad som kommer att hända i Europa när Hemlibras fullskaliga lansering påbörjas", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Oljebolaget Lundin Petroleums kvartalsresultat var cirka 5 procent bättre än Infront Datas snittprognos, med hög och stabil oljeproduktion som drivande faktor. Bolaget smalnar av och höjer mittpunkten i prognosintervallet för produktionen 2019. Aktien, som rört sig runt högsta nivån någonsin den senaste tiden, öppnade 2 procent upp men vände dock ned och handlades 3,6 procent lägre efter en dryg timmes handel.

Läs mer: Lundin Petroleum över förväntan

Zalandos justerade rörelseresultat överraskade genom att landa på plus 6,3 miljoner euro, samtidigt som analytikerna enligt Infront Datas konsensus hade räknat med en förlust på 6,4 miljoner euro. Försäljningstillväxten för nätemodehandlaren, som delägs av Kinnevik, överträffade också förväntningarna.

Läs mer: Ökad tillväxt för Zalando

Analytiker har dock väntat sig en höjd guidning från Zalando, vilket inte blev fallet, och aktien handlades ned med 4,5 procent i Frankfurt. Aktien är samtidigt upp runt 80 procent för året.

Analyshuset Carnegie har höjt sin rekommendation för SCA till köp från behåll och sänkt Hexagon till behåll från köp. Båda aktierna stod för kursrusningar på onsdagen efter delårsrapporter.

Finländska ståltillverkaren Outokumpus tredje kvartal blev enligt vd Roeland Baan "lika tufft som väntat". Aktien öppnade rejält ned på Helsingforsbörsen men letade sig upp över nollan under första timman.

Nordic Waterproofing steg 7 procent efter att ha behållit sina utsikter för 2019 och spått att rörelseresultatet ökar i år jämfört med i fjol, förutsatt normala väderförhållanden under fjärde kvartalet, framgick av delårsrapporten.

Medicinteknikbolaget Stilles ägare belönades med en uppgång på över 20 procent efter en rapport där nettoresultatet närapå trefaldigades till 8,1 miljoner kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom