Kinberg Batra: Största hoten mot Sveriges ekonomi

Svensk ekonomi är stark och går bättre än många andra europeiska ekonomier. De flesta hushållens köpkraft är stark, svensk BNP utvecklas väl och de flesta har god ekonomi.

Det säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vid en pressträff om det ekonomiska läget och prioriteringar för Moderaternas ekonomiska politik inför budgetmotionen 2017.

Batra slår fast att Sverige är i en högkonjunktur med god tillväxt, men även att det finns hårdare tryck från flera håll – dels en hårdnad och starkare konkurrens från tillväxtregioner, dels risker förknippade med utländsk oro. Det har varit en ihållande period med dystra förväntningar bland hushållen, den längsta perioden med negativa förväntningar sedan 90-talskrisen, noterar partiledaren.

LÄS MER:

Bland utmaningarna nämner Kinberg Batra en fortsatt global flyktingkris, ett oberäkneligt Ryssland och presidentvalet i USA med risk för isolationism och populism. Vidare är Brexit svårbedömt, där det kan ta flera år innan effekterna träder fram.

”Vi går mot en höst med betydande risker för svensk ekonomi, då vi är en så öppen ekonomi. Det är inte ansvarsfullt att vara nöjd i det läget. I vår plan utgår vi från ansvaret för offentliga finanser, fortsätter man att låna till offentliga utgifter blir vi sårbara. Ser man inte det så försvagar man svensk ekonomi på sikt och det tänker vi inte göra”, säger partiledaren.

För att inte tappa i konkurrenskraft måste man se över arbetsmarknadens funktionssätt – det krävs att Sverige använder mänskliga resurser och inte accepterar utanförskap, konkluderar Batra.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.