Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kinesiska infrastrukturbolag leder uppgång på Asienbörserna

2019-06-11 07:38
Foto: Johan Hallnäs / TT

De asiatiska börserna fortsatt att stiga på tisdagen. USA:s president Donald Trump hotade på måndagen med nya tullar mot Kina om inte Xi Jinping går med på ett möte under sommarens G20-möte.

Indikationer på ekonomisk stimulans från den kinesiska regeringen gav dock stöd till börshumöret och kinesiska infrastrulturaktier ledde uppgången i Kina.

Samtliga index i regioner var vid 7.30 upp med den kinesiska fastlandsbörserna i topp. Shenzhen Composite var upp 2,9 procent och i Shanghai steg motsvarande index 1,9 procent. I Tokyo handlades Nikkei 225 inledningsvis ner men vände till en uppgång under handelsdagens gång och var vid samma tidpunkt upp 0,3 procent.

Kinesiska infrastrukturaktier steg efter nyheter om att Kina kommer att lätta på restriktionerna för hur lokala myndigheter kan spendera pengar som tagits in genom speciella obligationsförsäljningar. Analytiker ser åtgärder som ett sätt att motverka ekonomisk avmattning.

Kinas finansdepartement kommer att tillåta lokala myndigheter att använda en del av intäkterna från speciella obligationsförsäljningar och också uppmuntra banker att erbjuda lån till projekt som finansieras genom speciella obligationer, enligt ett uttalande.

Betongproducenten Xinjiang Qingsong Building Materials & steg drygt 10 procent i Shanghai och China Railway Construction var upp 7,7 procent i Hongkong.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom