King-grundare skapar fondbolag

2016-01-29 08:14 Affärsvärlden Finwire
Grundarna till King Digital Entertainment i samband med börsintroduktionen på NYSE den 26 mars 2014. Thomas Hartwig står längst till vänster, bredvid vd:n Riccardo Zacconi. Foto: TT

King-grundarna har fått sug för svenska startups. Därför har man tillsammans med den danska entreprenören Christian Dörffer valt att etablera riskkapitalbolaget Sweet Capital. Det skriver Breakit.

I en intervju med techsajten uppger Dörffer, som är delägare i bolaget och leder det dagliga arbetet, att fonden befinner sig i ett startskede och att kapitalbasen för närvarande uppgår till endast 90 miljoner kronor. Men enligt honom väntas den summan börja stiga i takt med att bolaget expanderar. Bortsett från Stockholm har man planer på att också etablera sig i London.

- Vi ser Stockholm som vår hemmamarknad tillsammans med London. Inom kort ska vi öppna ett kontor där, säger Dörffer.

Bakgrunden till varför man valt ut dessa två städer, och främst då Stockholm som investeringsbas, uppges enligt Dörffer vara King-grundarnas stora kontaktnät i den svenska huvudstaden.

- På några års sikt tror jag att vi har en portfölj med bolag där ungefär tio av dem är svenska, säger Dörffer.

Hittills har Sweet Capital redan hunnit med att genomföra fem investeringar. Storleksmässigt handlar det om kapitalplaceringar på dryga 10 miljoner kronor i så kallade såddrundor. Målet med varje investering är att erhålla en ägarandel på mellan 5-7 procent för att ägarna på Sweet Capital skall vara nöjda, enligt Dörffer.

Utöver det deltar man också i finansieringsrundor av Series-A typen, det vill säga rundor som kräver större kapitalinjektioner på mellan 25-45 miljoner kronor. I intervjun med techsajten säger Dörffer att man siktar på att hinna med att göra ytterligare fem investeringar till under 2016.

King grundades 2003 av Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Mevlyn Morris. Samtliga förutom Morris har valt tillsammans med Dörffer att gå in som delägare i Sweet Capital.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom