Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kinnevik: Tele2 och Com Hem klarar sig utan eget innehåll

2018-07-20 13:13

Kinneviks vd Georgi Ganev vill inte ge något explicit betyg på Telias förvärv av Bonniers tv-verksamhet, men menar samtidigt att sfärens egna operatörer - snart sammanslagna Tele2 och Com Hem - klarar sig "väldigt, väldigt väl" utan egenägt innehåll.

"Kombinationen av de två kommer att vara viktiga för innehållsleverantörer i form av distribution och Tele2 och Com Hem kommer definitivt att klara sig med de förutsättningar de har i dag", säger Kinneviks vd till Nyhetsbyrån Direkt.

På fredagsmorgonen kom bekräftelsen: Telia köper Bonniers tv-verksamhet för 9,2 miljarder kronor. Georgi Ganev betecknar affären som en "lågoddsare" och hävdar att sfären tagit höjd för en sådan utveckling i sina scenarioanalyser. Han vill inte avslöja några eventuella taktik- eller strategiförändringar på grund av Telias köp, men låter mellan raderna måttligt imponerad av affären.

"Det ska tilläggas att sådana här vertikala integrationer inte är helt lätta att genomföra och få ut synergier från. Hur man ska ta en position som blir svår för konkurrenterna att hantera är inte uppenbar för mig. Men det är egentligen alldeles ännu för tidigt att uttala sig om", resonerar han.

Kinnevik går för övrigt ur sitt tv-innehav, MTG, nästan samtidigt som Bonnier lämnar ägarskapet i konkurrenterna TV4 och Cmore. Georgi Ganev betonar att Kinneviks beslut att dela ut aktierna i MTG gjordes för att sammanslagningen mellan Tele2 och Com Hem skulle få en smidigare och snabbare process hos konkurrensmyndigheterna, och exempelvis inte för att konkurrensen hårdnar för tv-marknaden med Netflix framfart och Amazon eventuella europeiska intåg.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom