Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kinnevik vinnare på Stockholmsbörsen

2014-06-30 13:09

Stockholmsbörsen har fortsatt måndagens makliga tempo med små rörelser under låg omsättning inför veckans makrostatistik. Kinnevik gick starkt och Nokia har kommunicerat framsteg i Kina.

SIX Generalindex var klockan 13.46 upp 0,1 procent till 432, liksom OMXS30-index som låg på 1.379. Omsättningen är 3,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Nokia Solutions and Networks, NSN, hävdar i ett pressmeddelande på måndagen att bolaget är största icke kinesiska leverantör vid andra fasen av China Mobiles utrullning av TD-LTE. NSN säger sig ha en tvåsiffrig marknadsandel.

"Det man ska komma ihåg är att värdet på hela den andra fasen är totalt motsvarande 1 miljard kronor. Om vi antar att Nokias andel är 10 procent så innebär det ändå ett värde på endast 100 miljoner kronor", säger Stefan Olsson, telekomanalytiker på Ålandsbanken, till SIX.

Inte heller marknaden tog Nokias besked med frenesi. Aktien var ned med 1,0 procent.

Samtidigt uppger Minako Nakatsuma Olofzon vid Ericssons presstjänst till SIX att man inte mottagit någon ny information från China Mobile angående andelar.

Kinnevik hör till dagens vinnare med en uppgång på 3,6 procent som mest omsatta aktie. Under morgondagen kommer aktien noteras på OMXS30 då listan revideras.

Saabs uppgifter i förra veckan om att ett köp av Thyssenkrupp-enheten Marine Systems var i slutskedet visade sig verkligen stämma. Ytterligare ett pressmeddelande från i går bekräftar att affären är klar och att Saab betalar 340 miljoner kronor för enheten. Saab-aktien är upp med 0,6 procent.

Shamaran fortsätter fredagens kursstigning på 11 procent och är strax efter lunch upp med 9,7 procent. Under fredagen steg aktien på nyheten att Iraks högsta domstol avslog centralregeringens begäran om att stoppa oljeexporten från det kurdiska självstyret, där Shamaran har verksamhet.

Dagens Industri tycker att det är dags att köpa Kappahl-aktien. Förutom en köprekommendation sätts en riktkurs på 50 kronor i dagens nummer av tidningen. Stabila finanser och potential i butiksomgörning lyder en del av motivationen. Kappahl ökade med 2,8 procent.

Danske sänker rekommendationen på Volvo till avvakta, från tidigare köp. Analyshuset ser inte några bevis på en lyckad omstrukturering för minst de tre kommande kvartalen, heter det bland annat. Volvo backade med 0,7 procent som andra mest omsatta aktie.

Programvarubolaget Formpipe Software har kommunicerat två order på måndagen, en värd 5,7 miljoner kronor och en annan till ett värde på 2,1 miljoner kronor. I fredags meddelades en order värd 8,8 miljoner kronor. Aktien var upp med 3,2 procent.

"Det tuffar på här men jag kan inte säga att det är varken upp eller ner. Jag vill inte tala om att det skett ett trendbrott", säger Formpipes vd Christian Sundin till SIX på måndagen.

Den kommande veckan blir spännande för handlare. En rad statistik kommer att ge indikationer om hur världens ekonomier mår, däribland inköpschefsindex från Kina och månadssiffror på jobbdata från USA. ECB:s styrräntebesked på torsdag blir ytterligare ett viktigt moment.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom