Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kinneviks vd: Vi har valt den bästa lösningen

2018-06-14 10:27
Foto: Linnea Rheborg

EU-kommissionen har varit mycket tydlig med vad som krävs från Kinnevik för att sammanslagningen mellan Tele2 och Com Hem ska godkännas.

Det säger Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen efter beskedet att investmentbolaget ska dela ut sina MTG-aktier för att blidka konkurrensmyndigheterna.

"Vi har laborerat med och haft dialog om olika alternativ. Lösningen med att dela ut MTG till aktieägarna är den bästa lösningen", resonerar Georgi Ganev.

Han säger att Kinnevik-ledningen redan från början - när fusionen mellan Tele2 och Com Hem presenterades i januari - var på det klara med att det kunde krävas "lösningar" på tv-området för att få igenom fusionen mellan teleoperatören och kabelbolaget. En titt i arkivet styrker detta: redan samma dag som sammanslagning presenterades meddelade Kinnevik att det var berett att vidta "konkurrensfrämjande åtgärder". Det var mot den bakgrunden det i februari föreslogs att MTG skulle sälja sin tv-del till danska TDC, en affär som senare gick i stöpet.

Georgi Ganev motiverar torsdagens utdelningsförslag även med att peka på sammanslagningens storlek. Fusionen mellan Tele2 och Com Hem är med andra ord värdemässigt mycket viktigare än vad innehavet i MTG är.

Kinnevik äger 30 procent av aktierna i Tele2, en post värd 17,3 miljarder kronor, och innehavet i Com Hem är värt 5,3 miljarder. Kinneviks innehav om 20 procent av aktierna i MTG är värd drygt 4,9 miljarder kronor.

Familjen Stenbeck äger cirka 9,4 procent av aktierna i Kinnevik och kommer därmed att (efter omstämpling av A-aktier i MTG) ha kontroll av cirka 2 procent av aktierna i MTG och det är för lite för att EU-kommissionen ska ha några invändningar.

"Det blir inte ens i närheten av en kontrollpost", summerar Georgi Ganev.

På fråga om Tele2 och Com Hem utöver infrastruktur bör köpa och äga innehåll svarar Georgi Ganev, som är styrelseordförande i Tele2, att fokus i närtid ligger på att få ihop fusionen och utvinna synergier. Därefter är det öppen fråga. Parallellt förhandlar Tele2:s ärkekonkurrent Telia med Bonnier om att förvärva mediefamiljens tv-tillgångar, däribland TV4. Den svenska staten, som indirekt är huvudman i SVT, skulle därmed få ägarintresse i SVT:s största konkurrent.

"Först och främst ser jag fram emot att se hur kommissionen kommer att reagera på en sådan där affär", säger Georgi Ganev om Telias eventuella förvärv. Han vill inte ge några ytterligare kommentarer på ämnet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom