Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Klarna får banktillstånd

Sebastian Siemiatkowski, en av de tre Klarna-grundarna och vd för bolaget. Foto: Klarna

Siemiatkowski: Vi vill bli banksektorns Ryanair.

Betaltjänstbolaget Klarna har beviljats banktillstånd av Finansinspektionen. Det bekräftar Victoria Eriksson på FI:s pressavdelning för TT.

Klarna blir därmed Europas största bolag inom finansteknologi, även kallat "fintech", som innehar ett banktillstånd, enligt Financial Times.

Klarna tillkännagav bankplanerna redan för två år sedan och har sedan tidigare skickat in en anmälan om namnändring till Klarna Bank.

Klarna, som värderas till drygt 22 miljarder kronor, har redan stora marknadsandelar inom betaltjänster online i Norden och Tyskland.

Med banktillståndet ska vd Sebastian Siemiatkowski ta upp kampen mot den traditionella banksektorn.

– Vi vill vara med att omstöpa banksektorn. Nya regelverk ger rätt förutsättningar för att skaka om industrin, men det behövs ett Ryanair för att det ska ske. Vi vill vara den spelaren, säger han till Financial Times.

Planen är att Klarna framöver ska erbjuda traditionella banktjänster såsom betalkort och lönekonton till kunder över hela Europa. Så småningom har man även siktet inställt på USA.

Affärsvärlden TT

Gustav Peldán Carlsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom