Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Klart för supersnabb datateknik

2011-03-01 08:12

Snart är det dags för operatörerna att öppna plånböckerna för en ännu snabbare 4G-teknik. Mobiljättarna har enats kring standarden för lte advanced som ska kunna ge 1 gigabit per sekund.

800 deltagare har i fem dagar diskuterat vid en 3gpp-konferens i Taipei och de har enats. Den kommande mobilstandarden lte advanced kommer att släppas, skriver nätsajten IDG.se

Lte advanced gör att man kan ladda ned till exempel en videofilm på en sekund. Nedladdningshastigheten är en gigabit per sekund. Tekniken passar även bra att använda för maskin-till-maskin-kommunikation.

Ett användningsområde som nämns är sensorer för att känna av förändringar i lufttemperatur, exempelvis vid inbrott eller brand. Sensornätverket skulle snabbt kunna skicka information till utryckningspersonal, skriver IDG.se.

Lte advanced är en av två tekniker som erkänts som ”äkta 4G” av FN:s radioorgan ITU-R. Den andra är wirelessman-advanced, mer känt som wimax eller ieee 802.16. Det som kallas ”4G” och som nu erbjuds hos operatörerna har alltså inte erkänts som riktig 4G och kallas egentligen lte, Long Term Evolution.

Men än så länge får operatörerna investera i vanlig lte. Även om mobilbolagen nu enats så kommer det ta tid innan tekniken kan bli verklighet. Det talas om att det kan dröja upp till fem år innan vi användare kan ha nytta av den.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom