Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kök och golv ut ur Skanska

2000-05-04 07:00

De senaste strukturaffärerna gör Skanskas överkapitalisering till ett akut problem.

I och med de försäljningar av fastigheter, Nybron och Poggenpohl som presenterats närmar sig Skanskas kassa samma storleksklass som Volvos efter köpet av Renault, det vill säga runt 10 miljarder kronor. Skanska har sagt att pengarna ska investeras i byggbranschen. Det är hög tid att något händer.

Poggenpohls nya ägare har länge varit intresserade av bolaget. Redan för fem år sedan försökte Industrikapital komma över verksamheten genom ett bud på Skåne-Gripen.

Budet misslyckades och det blev i stället Skanska som köpte Skåne-Gripen. Industrikapital var på den tiden även intresserat av Nybron.

Kompletterande köp

Det pågår budgivning och förhandlingar om vem som slutligen tar över Nybron. En inte alltför vågad gissning är att Industrikapital fortfarande är en intressent. I synnerhet som riskkapitalbolaget lagt ett bud på Perstorp som har en betydande golvrörelse i Pergio.

Efter att Nobia köpt Poggenpohl återstår ytterligare ett par kompletterande köp innan bolaget börsnoteras eller säljs vidare till en industriell köpare. Efter köpet av den tyska prestigekökstillverkaren har Nobia en omsättning på 4,6 miljarder kronor.

Cirkeln sluten

Enligt Nobias VD Fredrik Cappelen krävs ytterligare förvärv för att bolaget ska bli riktigt börsfähigt. Han säger att bolaget bör ha en försäljning på närmare 10 miljarder kronor före en börsnotering.

Om några år kanske cirkeln är sluten och de bolag som en gång ingick i Skåne-Gripen åter finns på börsen, om än i annan form. Innan dess vet vi om Skanska gjorde en bra affär på sitt engagemang eller inte.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom