Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kommentar: Han kan ta över vd-posten i Kinnevik

2014-01-22 08:18

(Uppdaterad) Mia Brunell Livfors lämnar sitt uppdrag som vd för Kinnevik. Nu är frågan vem som tar över vd-posten.

Att Mia Brunell Livfors lämnar vd-posten i Kinnevik verkar inte betyda att hon är persona non grata. Hon får fortsätta i styrelserna för Cdon, MTG, Millicom och Tele2 samtidigt som hon utses till styrelseledamot i Transcom. Däremot ger Kinnevik inga besked om beslutet att göra henne till ordförande för investmentbolagets tyngsta investering, e-handelsbolaget Zalando, står fast. Kinnevik aviserade utnämningen 12 december i fjol och dagens tvekan tyder på att avgången kom plötsligt.

- Zalandos styrelse är fortfarande inte helt färdig och bolaget kommer att återkomma om hur den slutligen ser ut, e-postar Torun Litzén, som är chef för investerarrelationer på Kinnevik.

När huvudägaren Cristina Stenbeck i höstas lade till epitetet ”arbetande” till sin titel som styrelseordförande spekulerade vissa om att Mia Brunell Livfors skulle få gå. Men det förnekade sfärpersoner ihärdigt till Affärsvärlden så sent som förra veckan.

Vem som blir vd spelar faktiskt inte så stor roll. Personen är mer en portföljbärare direkt under Cristina Stenbeck. Kinnevik är ju ett investmentbolag.

Makten sägs ha förskjutits till Londonkontoret, där flera investmentbankirer sitter, från huvudkontoret på Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm, vilket kan tyda på att någon där kan kliva upp. Frågan är vad Londonbon Cristina Stenbeck värderar högst, att ha nära till vd eller att ha kvar den nära anknytningen till Sverige.

Vid en första anblick skulle en intern kandidat till jobbet kunna vara Henrik Persson, som just nu sitter i London, men han är inte aktuell, enligt en centralt placerad källa. Henrik Persson är ansvarig för nya investeringar och har byggt upp Kinneviks poster i internetbolag.

En möjlighet kan vara att italienaren Lorenzo Grabau har ett ess i rockärmen. Han har jobbat på investmentbanken Goldman Sachs, sitter i Kinneviks styrelse, äger en stor post i bolaget och sägs ha Cristina Stenbecks öra. Han påstås ha sett till att ett antal personer som tidigare jobbade på Goldman Sachs numera jobbar på Kinneviks Londonkontor.

Lägg därtill att Goldman Sachs nyligen satte en riktkurs på Kinneviks aktie på 450 kronor, medan aktien just nu står i 266,20 kronor, och har värderat Zalando till 100 miljarder kronor.

Många bedömare anser dock att Zalando är övervärderat och de senaste dagarna har Kinneviks aktie fallit efter att Dagens Industri skrivit att det oberoende analysföretaget Com Scores visar att besöksstatistiken för Zalandos sajter i Europa minskade i ökningstakt i oktober och november.

Kinnevik är numera hårt positionerat inom internetbolag, framför allt e-handel, och har investerat drygt 12 miljarder kronor i sektorn. Eftersom de flesta investeringarna har skett i onoterade bolag är värdet osäkert. Marknadsaktörer har det senaste året värderat upp Zalando, vilket ifjol fick Kinneviks aktiekurs att rusa 120 procent.

I senaste numret av Affärsvärlden finns ett reportage om hur det gick till när Cristina Stenbeck svängde om sfären mot internetinvesteringar.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom