Kommunal varslar om strejk

2016-12-01 11:38 Direkt Affärsvärlden
Fackförbundet Kommunal. Foto: All over press

Kommunal varslar om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

"Trots intensiva förhandlingar vägrar Almega Vårdföretagarna att gå med på att ge undersköterskorna den lönesatsning som deras kollegor hos andra arbetsgivare redan har fått", skriver Kommunal.

"Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda. En konsekvens av de privata vårdjättarnas agerande är att de riskerar att varken kunna rekrytera, eller behålla, kompetent utbildad personal och det drabbar vårdtagarna och kvalitén i välfärden", säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i pressmeddelandet.

Varslet, som gäller strejk och nyanställningsblockad på privata vård- och omsorgsföretag träder i kraft den 13 december om inte parterna kommer överens.

På avtalsområdet ingår cirka 70.000 välfärdsarbetare.

"Parterna står väldigt nära varandra att det är onödigt och ansvarslöst av Kommunal att varsla om strejk trots att det borde vara möjligt att nå en förhandslösning utan konfliktåtgärder", säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Vårdföretagarna säger också att förhandlingarna nu kommer ledas av medlare från statliga medlingsinstitutet.

"Jag är övertygad om vi med deras hjälp kan komma överens om ett nytt avtal som värnar den svenska modellen och ryms inom den norm som etablerats i årets avtalsrörelse", säger Inga-Kari Fryklund.

"Industrins märke utgör ett tak för kostnadsökningar på andra avtalsområden. Vi förutsätter att parterna, med stöd av Medlingsinstitutet, nu tar ansvar för att värna märket och den modell som bidragit till ordning och reda på arbetsmarknaden", säger Peter Jeppsson, vice vd vid Svenskt Näringsliv.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom