Kommunals ordförande tänker sitta kvar

2016-01-15 16:15 Affärsvärlden TT
Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: TT

Trots massflykt från förbundet och nya avslöjanden vägrar Kommunals ordförande Annelie Nordström att kliva av. Hon kommer att sitta kvar i alla fall till förbundskongressen i maj.

Skandalerna kring Kommunal har vuxit sig allt större för varje dag. Efter det att kassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström i torsdags tvingades avgå, framkom på fredagen hur höga tjänstemän inom förbundet liksom andra höjdare inom arbetarrörelsen har fått hyra stora lägenheter i Kommunals fastigheter i centrala Stockholm.

Samtidigt har inte en enda av lägenheterna släppts till den kommunala bostadsförmedlingen på 16 år. Bland dem som fått lägenhet finns utrikesminister Margot Wallström (S) som djupt kritiserat Annelie Nordström om att det var hon som var den som gav garantier för att allt gått rätt till.

Under knappt åtta minuters presskonferens svarade Nordström på ett fåtal frågor. Pressad hävdade hon att hon inte ljugit för Wallström och att hon fortfarande har förtroendet för att sitta kvar på sin post.

– Jag är vald av förra kongressen 2013. Vi har kongress i maj. Jag anser att jag i det här läget har ett ansvar för att reda ut det som gått fel inom Kommunal, sade hon.

– Kongressen får avgöra vilken ordförande man vill ha de kommande tre åren.

Samtidigt visar det sig att cirka 1|400 medlemmar har hoppat av Kommunal sedan skandalerna kring förbundet avslöjats. Dessa är nu tvingade att betala flera månaders uppsägningsavgift för att få kliva ur. Nordström själv kan dock inte lova att det ska ske någon ändring av den regeln.

– Det är en fråga som jag får ta med mig och diskutera med förbundsstyrelsen, sade hon.

Förutom bostadsaffärerna har det även framkommit att anställda vid Kommunals restaurang Metropol Palais emellanåt transporterat lådvis med vin till förbundets festvåning i centrala Stockholm _ som saknar alkoholtillstånd.

Under dagen samlade Kommunal lokala kassörer, ordförande och lokalkontorschefer till en videokonferens om hur situationen ska hanteras.

– Det viktigaste nu är att gå igenom allt som hänt och att det blir en ordentlig utredning. Alla är chockade och besvikna. Det är en enda röra och det är en förtroendekris, säger Malin Ragnegård, avdelningsordförande på Kommunal i Bergslagen, till svt.se.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom