Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kommuner och landsting får 10 miljarder till

2016-04-04 15:45

Det blir ytterligare tio miljarder kronor till kommuner och landsting nästa år, enligt regeringens vårbudget som presenteras nästa vecka. Höjningen är permanent.

"De tio välfärdsmiljarderna skapar nya jobb i hela landet och innebär många fler lärare, undersköterskor, socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper i välfärden", skriver statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin och vänsterledaren Jonas Sjöstedt i en gemensam debattartikel på aftonbladet.se.

De tio miljarderna har varit ett krav från Vänsterpartiet i vårens budgetförhandlingar. Enligt partiets beräkningar skulle pengarna räcka till exempelvis 7 000 socialsekreterare, 8 000 förskolelärare och 8 000 undersköterskor.

– Vi har fått igenom allt av det, hundra procent, säger Sjöstedt till TT.

Han hävdar att partiets krav var en förutsättning för att satsningen skulle bli av.

– När vi kom till förhandlingarna fanns inget av de här tio miljarderna i budgeten. När vi lämnade förhandlingarna fanns alla de tio miljarder vi frågat efter där, säger han.

Löfven, Fridolin och Sjöstedt uppger i debattartikeln att pengarna ger kommunerna "ännu bättre förutsättningar att använda sig av extratjänster och traineejobb".

"Tillsammans med redan genomförda investeringar motsvarar regeringens och Vänsterpartiets ökade tillskott till kommuner och landsting en möjlig ökning på över 30 000 sysselsatta i välfärden. Det tar oss ett steg närmare målet om EU:s lägsta arbetslöshet", skriver de tre.

Kommunerna fick i december omkring tio miljarder kronor i en engångssumma av regeringen framförallt på grund av flyktingkrisen. De pengarna kan även användas under detta år.

Regeringen och Vänsterpartiet går i debattartikel också till hårt angrepp mot den tidigare Alliansregeringens skattesänkningar, som de menar eftersatt välfärden och lett till större ojämlikhet:

"Det gick inte att sänka skatterna så mycket utan att det också märktes i barnens skola, i vården och i äldreomsorgen", heter det i Aftonbladet.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom