Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Konjunkturoro skakar om börserna

2018-12-07 09:33
Foto: Klaus Ohlenschlaeger / Alamy/IBL, Alfred Berg

Egentligen pekar allt på en riktigt bra utveckling för företagen, ändå skälver börserna av oro. Men enligt experterna grundar sig oron på en osäkerhet kring konjunkturen - vart är vi på väg?

Torsdagen blev årets sämsta börsdag, Stockholmsbörsen rasade 2,8 procent, och de europeiska börserna föll mer än så. Oron har funnits länge nu, det är upp och ned lite nu och då på marknaderna.

Peter Malmqvist, analytiker på Aktiespararna, tror att börserna kommer att hämta sig under dagen. Asienbörserna har gått upp under morgonen.

TT: Hur ska den som har sitt sparande på börsen tänka?

– Om man är orolig för att man har för mycket aktier, då har man för mycket aktier. Då bör man sälja en del, säg 20 procent. Men om man inte är orolig så ska man ligga kvar.

Ingen panik

Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, vill inte heller rekommendera några panikförsäljningar.

– Nej, om man inte behöver pengarna på ett eller två år ska man ligga kvar. Man ska komma ihåg att om man tar bort de bästa dagarna på börsen i år så blir avkastningen usel. Då ska man inte göra sig själv den otjänsten att paniksälja, säger han.

Dessutom, i nästa vecka får börsen en rejäl påfyllning av kapital, när de svenska premiepensionspengarna för året kommer in, förklarar han. Totalt handlar det om 40 miljarder kronor, och åtminstone 7,8 miljarder av dem sätts i aktier på den svenska börsen. Det borde göra aktiemarknaden lite gladare, konstaterar Jonas Olavi.

Peter Malmqvist konstaterar att egentligen pekar allt i en väldigt positiv riktning.

– Oljepriset är jättelågt, och det är bra för både ränta och inflation. Jag tycker inte heller att konjunkturstatistiken visar på att det går sämre. Det kom inköpschefsindex från både Sverige, Europa och USA i veckan, och det ser bra ut.

Ändå, det verkar finnas en oro för konjunkturen, konstaterar han.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, håller också med om att alla data egentligen innebär underbara tider för företagen. Det går bra, och utsikterna är goda. Ändå börjar den där otäcka känslan av att sötebrödsdagarna är slut snart att infinna sig.

– Den globala tillväxten bromsar in. Vi har haft en lång tid av återhämtning, i USA började den redan 2009. Vi har passerat konjunkturtoppen, och nu frågar marknaden sig hur mycket bromsar det in, och hur snabbt?

Den här osäkerheten har rått hela 2018, förklarar han. Men nu finns också mer närliggande orosmoln, som handelskriget mellan USA och Kina, som gripandet av Huaweis finanschef på USA:s begäran påminde om härom dagen. Dessutom, Italiens budgetkris och brexitfrågan ligger nära, och eventuellt kan det bli skarpt läge i Storbritannien redan på tisdag vid omröstningen.

– Om Storbritannien kraschar ut ur EU så blir det problem för världsekonomin. Det är världens femte största ekonomi, så det har förstås en påverkan. Särskilt för Europa.

Jonas Olavi konstaterar också att oron hos marknaden är svår att ta på. Men det handlar om den amerikanska räntan, och om handelskriget mellan USA och Kina.

– Om den amerikanska centralbanken upprepar det som sagts tidigare, att räntan inte behöver höjas så snabbt, så kan det lugna marknaden, säger han.

Han förklarar att handelskonflikten mellan USA och Kina faktiskt inte nödvändigtvis behöver innebära att allt går åt pipan. Det kan komma något gott ur den, även om det också leder till oro under tiden.

– Om det blir så att tullar försvinner så kommer en massa företag att tjäna på det. Det blir ett nytt läge, en ny jämvikt. Det är spännande, säger Jonas Olavi.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom