Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Konjunkturoro väntas tynga på Wall Street

2019-02-08 15:08
Foto: AP Photo/Mary Altaffer, file

USA-börserna väntas starta fredagens handel på minussidan i en fortsättning på börsnedgången dagen före.

Konjunkturoro och att handelsdiskussionerna mellan USA och Kina ser ut att ha tagit ett steg bakåt försämrar börsaktörernas humör. USA-presidenten Donald Trump sade på torsdagen att han inte kommer att träffa Kinas president Xi Jinping innan den 1 mars, vilket väckt farhågor om nya handelskonflikter mellan länderna. Dessutom väntas Donald Trump i nästa vecka utfärda en exekutiv order som förhindrar användandet av all kinesisk telekomutrustning i nätverk i USA, enligt mediauppgifter. Administrationen väntas meddela beslutet innan Mobile World Congress i Barcelona den 25-28 februari.

"När den amerikanska rapportfloden börjar sina kommer handlarnas fulla fokus åter att riktas mot utvecklingen i handelsrelationerna. Brist på ett avtal i sikte innebär en negativ påverkan på flödena på aktiemarknaden", skrev Jasper Lawler, analyschef på London Capital Group, i ett kundbrev enligt Marketwatch.

Dessutom har oron för sämre global tillväxt ökat efter EU-kommissionens och Storbritanniens sänkta tillväxtprognoser på torsdagen.

På den positiva sidan i nyhetsflödet från USA finns att Demokraterna och Republikanerna i senaten tycks närma sig ett avtal om gränssäkerhet, vilket skulle förhindra en fortsättning av den federala nedstängningen. Nuvarande finansiering löper ut den 15 februari.

Strax före klockan 15 låg terminen för Dow Jones industriindex 0,5 procent lägre och det gällde också för S&P 500. Terminen för Nasdaq 100 hade sjunkit 0,8 procent.

Dagen före, på torsdagen, handlades börserna i New York ned, Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq stängde mellan 0,9 och 1,2 procent minus.

De asiatiska börser som höll öppet på fredagen, i Fastlandskina är det fortfarande stängt för nyårsfirande, var det överlag nedgångar. På Tokyobörsen sjönk Nikkei-index med 2 procent och Hongkongbörsen. I Europa noterades på eftermiddagen mindre börsnedgångar.

På råvarumarknaderna har oljepriserna under dagen vänt upp något efter en start på visst minus. WTI-oljan låg vid 15-tiden på knappt 52:80 dollar.

Synaptics, som delvis konkurrerar med Fingerprint och som kom med kvartalsrapport på torsdagskvällen, var ned ett par procent. JP Morgan har enligt sajten The Fly dragit ned sin rekommendation för aktien till neutral, från övervikt, och pekar bland annat på viss besvikelse över Synaptics guidning.

Däcktillverkaren Goodyear tappade efter att kvartalssiffrorna inte levt upp till analytikerförväntningarna. Industribolaget Arconic, tidigare ett affärsområde inom Arconic, steg i stället knappt 6 procent. I samband med fredagens rapportsläpp meddelades att Arconic ska dela upp bolaget i två delar och knoppa av en av dem.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom