Konkurrensverket vill stoppa Scandi Standard-köp

Konkurrensverket vill stoppa Scandi Standard-ägda Kronfågels köp av konkurrenten Lagerberg.

Myndigheten går därför nu vidare med en stämning i Stockholms tingsrätt för att få ett förbud mot affären. Kravet är förenat med ett vite på 100 miljoner kronor som ska dömas ut ”om affären trots allt genomförs”.

Det framgår av ett pressmeddelande från Konkurrensverket på fredagen.

”Om affären genomförs skulle det innebära att konkurrensen på kycklingmarknaden påtagligt försämras, vilket ytterst drabbar konsumenterna”, skriver myndigheten.

Enligt Konkurrensverket rör sakfrågan huruvida Kronfågel Holding, som är störst på den svenska kycklingmarknaden, ska få köpa den tredje största aktören, Lagerberg i Norjeby.

Myndighetens utredning av koncentrationseffekter resulterade i slutsatsen att affären ”påtagligt kommer att hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens”.

De förslag till åtaganden som parterna presenterat har enligt myndigheten inte förmått att råda bot på de negativa effekterna.

”Den nya aktören skulle, om affären genomfördes, i ett slag bli den klart dominerande i Sverige. Andra aktörer skulle få svårt att hävda sig på marknaden, och risken för negativa konsumenteffekter, till exempel prishöjningar, är stor”, kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco