Konkurrentens oväntade framsteg pressar Astra Zeneca

2017-01-11 14:14 Direkt Affärsvärlden
Foto: Astra Zeneca

Amerikanska Mercks kombinationsbehandling mot lungcancer kan få gräddfil ut på marknaden, vilket sätter press på Astra Zeneca som utvecklar ett konkurrerande läkemedel.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA beslutade under tisdagen att bevilja Merck en så kallad priority review-status för Keytruda i kombination med cellgifter vilket gör att behandlingen kan nå ut på marknaden före ett flertal konkurrerande läkemedel. Merck väntades inte vara redo att lämna in en registreringsansökan för behandlingen förrän som tidigast i slutet av 2017, enligt Bloomberg Intelligence.

Pdufa-datum, då myndigheten väntas ge besked kring ett marknadsgodkännande av Mercks läkemedelskombination, är satt till den 10 maj.

Förutom Merck och Astra Zeneca utvecklar även Bristol-Myers Squibb och Roche kombinationsbehandlingar mot lungcancer. Astrazenecas läkemedelskombination utvärderas för närvarande i ett kliniskt fas 3-program där resultat från den sista studien i programmet, Mystic, väntas under första halvåret 2017.

Astrazenecas aktie backar 0,8 procent under onsdagsmorgonen.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom