Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Konkurserna rusar

2018-08-01 08:58
Mörka moln över en byggarbetsplats i Sollentuna centrum. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Antalet företagskonkurser rusade med 41 procent i juli jämfört med i fjol – den största ökningen "under flera år" enligt UC.

Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande.

UC påpekar att ökningen är den största som har uppmätts "under flera år och är genomgående även när man ser på statistik från de stora branscherna och länen".

– En ökning om 41 procent i juli månad jämfört med juli i fjol är en markant ökning och den är genomgående i hela landet bortsett från endast tre län. Sett till hur konkurserna sammantaget har utvecklat sig under våren ser vi också en ökning. Totalt med nio procent hittills i år. Det är en förvånansvärt stor ökning då konjunkturen är bra, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

ALLTFLER RESTAURANGER, DETALJHANDLARE OCH BYGGARE FÅR INTE IHOP DET

I branschväg noteras ökningar inom byggindustrin (+10 procent), detaljhandeln (+24 procent) och restaurang- och hotellbranschen (+55 procent).

Orsaken till dessa ökningar är olika beroende på bransch. Exempelvis är trenden att små byggföretag går i konkurs samtidigt som bygghandelns omsättning fortsätter att växa, noterar UC.

– Slutsatsen blir att vi anlitar byggföretagen mindre och i stället gör jobbet själva. Bilden bekräftas av många byggare som ser att uppdrag till privatpersoner har minskat. Under juli månad gick 74 bolag i konkurs jämfört med 67 i samma månad året innan, framhåller Richard Damberg.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom