Köp attraktiv norsk konsult

ANALYS Förvärvsförmågan och bra lönsamhet gör aktien intressant.

KÖP Norska it-konsulten Data Respons har en imponerande tillväxtresa i bagaget. Sedan år 2000 har bolaget växt med omkring 17 procent per år i en blandning av organisk tillväxt och förvärv.

Data Respons tillhör gräddan av it-konsulter och riktar in sig på de riktigt komplexa och affärskritiska uppdragen bland i synnerhet storbolag och är starka inom segment som avancerade lösningar inom inbäddade system och sakernas internet (internet of things). Det är marknader som väntas öka kraftigt de närmaste åren, då industrin och många andra branscher, som banker och energibolag, behöver köpa en högre andel av sin forskning och utveckling från utomstående specialister.

 I dag är Sverige största marknaden med 44 procent, följt av Tyskland med 25 procent och Norge med 20 procent. Tyskland är den marknad som växer snabbast.

Andra kvartalet var riktigt starkt med en total tillväxt på 21 procent, varav 11 procent var organisk. Rörelsemarginalen ligger på knappt 11 procent och vinsten efter skatt nästan fördubblades, även om det finns ett par jämförelsestörande faktorer.

Data Respons har två affärsområden, R&D Services samt Solutions. R&D Services står i dag för 68 procent av intäkterna och är det område som växer snabbast och är mest lönsamt. Utveckling och forskning växer i Europa och sedan 2001 har tillväxten i genomsnitt varit 3 till 4 procent om året. Data Respons har lyckats växa snabbare än så organiskt, men har också en aktiv och framgångsrik förvärvsstrategi, och omkring hälften av de nuvarande intäkterna kommer från förvärv. De har typiskt sett skett till betydligt lägre multiplar än Data Respons värderas till och har i flera fall betalats med aktier.

Förvärven levererar både intäkter och en bredare bas och de senaste tillskotten är svenska Incontext och tyska Donat som båda köptes i början av juli. Tillsammans ökar de omsättningen med omkring 8 procent och ingår i siffrorna från andra halvåret. Som mest betalar Data Respons 7 gånger rörelseresultatet om den maximala tilläggsköpeskillingen faller ut. Data Respons värderas självt till omkring 13 gånger rörelseresultatet.

Förvärven, i kombination med utdelningar, har tidvis pressat balansräkningen och för att rätta till det och ladda för fler förvärv gjorde Data Respons en private placement i somras som drog in 324 miljoner norska kronor.

Data Respons har haft en fantastisk resa så här långt och vi tror att det är bäddat för en fortsättning. Aktien bör kunna uppvärderas till att bättre återspegla framtidsutsikterna med bra tillväxt och lönsamhet.

Detta är en kortversion av Attraktiv norsk konsult. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets