Köp billig husbilstillverkare

De verkliga försäljningseffekterna av det nyligen införda bonus-malus-systemet och var konjunkturen befinner sig skapar viss osäkerhet. Värderingen tar dock höjd för detta, aktien ser billig ut.
Köp billig husbilstillverkare - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

Kabe-aktiens kräftgång började våren 2017 när regeringen började bereda sitt förslag om ett nytt bonus-malus-system för personbilar, dit husbilar klassas. Aktien toppade på 248 kronor i maj 2017 och handlas nu runt 155 kronor.

Bonus-malus-systemet klubbades under hösten 2017 och går i korthet ut på att ge bonus till bilar som släpper ut lite koldioxid och att straffa (malus) dem som släpper ut mycket. Eftersom husbilar släpper ut mycket kan det innebära en fordonsskatt på över 25 000 kronor om året de första tre åren för en stor modell.

När bolaget resonerar kring efterfrågan i sina rapporter berörs bonus-malus-frågan bara kort och den bedöms då få viss påverkan. Affärsvärlden är beredd att hålla med om att påverkan blir begränsad. Jämfört med priset på en ny husbil, som kan vara upp till 2 miljoner kronor, är bördan av den extra skatten inte särskilt stor. Dessutom betalas skatten bara när husbilen är påställd. Ställs den av, vilket det går enkelt att göra i Transportstyrelsens app, utgår ingen skatt. Således lär skatten som en husbilsägare betalar i praktiken bli betydligt lägre än maxbeloppet.

Att göra prognoser i detta läge är svårt. Utöver konjunkturen och oklarheten kring den underliggande efterfrågan på husbilar, drabbades det andra halvåret i fjol och det första halvåret i år av extra kostnader för produktionsproblem. Därutöver har den svaga kronan tyngt bolagets lönsamhet. Affärsvärlden tror därför att tillväxten avtar framöver, men att lönsamheten stärks. Baserat på de prognoserna ser Kabe billigt ut. Rekommendationen blir köp.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Man ska ha husvagn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets