Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Köp lågvärderad detaljhandlare

2018-06-06 18:20
Foto: Klaus Ohlenschlaeger / Alamy

Investerarna har prisat in väldigt mycket dåligt i detaljhandlaren. Affärsvärlden provar ett bottenfiske.

KÖP ”Bra direktavkastning – men inte mycket mer.” Det var domen när vi avvaktade med Clas Ohlson i mitten av januari, inom ramen för Affärsvärldens nya digitala tjänst Affärsvärlden Analys+ (prenumeranter kan testa tjänsten gratis).

Aktien har sedan dess rasat med 33 procent och från toppen i augusti i fjol är aktien ner hela 55 procent. Nya vd:n Lotta Lyrå lyckades uppenbarligen inte charma investerarna under bolagets kapitalmarknadsdag i början av maj.

Men Clas Ohlson har mycket som talar för bolaget. Varumärket är urstarkt och likaså finanserna med en stor nettokassa. Även om lönsamheten försvagats på senare år så har omsättningen i befintliga butiker på årsbasis faktiskt inte varit negativ sedan räkenskapsåret 2012/2013. Avkastningen på eget kapital har visserligen rört sig nedåt, men är ändå nära 21 procent trots en konservativ balansräkning.

Aktien har varit en fladdrig historia i många år, där volatiliteten i aktien inte alls speglat volatiliteten i bolagets vinster, och framför allt inte i utdelningen (bara sänkt en gång på 20 år, räkenskapsåret 2008/2009). Affärsvärldens bedömning är att investerarna sannolikt överreagerat ännu en gång och att aktien är värd en chans.

Notera att Clas Ohlson redovisar bokslutet på fredag, 8 juni. Omsättningen är redan redovisad.

Ovanstående är en sammanfattning av aktierådet

Läs mer: Kursfallet är överdrivet
.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom