Köp stadigt oljebolag

Oljepriset har rusat under 2018 och så har även oljeaktierna. Ökad produktion, fortsatt goda prospekteringsmöjligheter kombinerat med en attraktiv direktavkastning och värdering lockar till köp.

Affärsvärlden har länge haft Tethys Oil som en favorit i oljesektorn. Vi gillar bolagets konservativa inställning till risk i en utpräglad högriskbransch. Reserverna har varje år ökat trots produktionsökning.

Den nuvarande uppgången i oljepriset i kombination med något ökad produktion och fortsatt låga produktionskostnader (om än temporärt högre under 2018) skapar ett starkt operativt kassaflöde efter investeringar (fritt kassaflöde FCF) för bolaget. Det kan användas till exempel utdelningar, återköp eller förvärv. Under 2018 delar Tethys ut 5 kronor under våren och 1 krona i november. Vi förväntar oss en lika god utdelning under 2019.

Vinsttillväxt är nu på tapeten vilket bör driva aktien ytterligare. På risksidan finns det volatila oljepriset, den politiska risken i Oman samt det faktum att det inte står helt klart om det finns ett produktionstak att förhålla sig till under 2019. Tethys Oil kommer släppa en produktionsprognos för 2019 i någon av de två kvarvarande kvartalsrapporterna.

Den solida balansräkningen och starka kassaflödet borgar för en fortsatt attraktiv utskiftning till aktieägarna. Dessutom är aktien trots årets snabba kursuppgång försiktigt värderad på ev/ebit 5 respektive 4 på vår prognos för 2018 och 2019. Riktkursen blir 120 kronor i vår ettåriga horisont.

Dett är en sammanfattning av aktierådet Attraktivt värderad kassako

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.