Köp undervärderat ventilationsbolag

Bolaget ökar såväl omsättning som resultat med tvåsiffriga procenttal. Men aktien behandlas ändå styvmoderligt. Affärsvärlden ser nytt köpläge.
Köp undervärderat ventilationsbolag - aktier-index-penna-affarsvarlden-700_binary_6895032.jpg

För drygt ett år sedan, i nummer 50/2017, argumenterade vi för att ventilationsbolaget Lindab var ett bra aktieval för den långsiktiga portföljen. Ännu är aktien ett bra köp.

Kortsiktigt har Lindab god medvind, illustrerat av 10 procents organisk tillväxt under fjolårets tre första kvartal. Höga stålpriser har gjort att Lindabs hävstång på omsättningstillväxten varit dålig en tid, men i år har bolaget börjat komma ikapp med prishöjningarna. Rörelseresultatet exklusive engångsposter ökade med 18 procent januari–september i fjol.

Enligt vd har fortsatta prishöjningar för att kompensera stålpriserna högsta prioritet. Affärsvärlden räknar med ytterligare positiva effekter från prishöjningar redan i år, med lönsamhetsförbättring som följd.

Sammantaget ser vi goda förutsättningar för tvåsiffrig vinsttillväxt i Lindab från nuvarande nivåer. Över tid borde dessutom en ökad fokusering mot ventilation öka lönsamhetspotentialen. Trots detta handlas aktien till ev/ebit 9 respektive p/e 10 på Affärsvärldens prognos för 2019. Det är rimligen bara en tidsfråga innan Lindab värderas upp. Det långsiktiga köpläget i aktien består.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Köpvärd eftersläntrare

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.