Köp vältrimmat hygienbolag

ANALYS. Hygienkoncernen brottas med stigande råvarupriser som kortsiktigt pressar lönsamheten. Investerare som inte stirrar sig blinda på kvartalssiffror ser ett bra långsiktigt köpläge.

KÖP. Essitys positiva lönsamhetstrend har fått sig en rejäl törn från de senaste kvartalens kraftigt stigande råvarupriser. Massapriserna har rusat, oljebaserade råmaterial har stigit med oljepriset och som lök på laxen har elpriserna också vänt upp kraftigt. Under de senaste fyra kvartalen summerar de negativa effekterna på rörelseresultatet till omkring 4 miljarder kronor, varav drygt 1,4 miljarder under tredje kvartalet.

Men den som lyfter blicken ser ett Essity som i kraft av sina starka marknadspositioner lär kunna kompensera för högre råvarupriser över tid. Pressen på lönsamheten gör dessutom att Essity vänder på alla stenar för att komma i bättre form. Alltifrån resor till konsultkostnader ses över, och produktionsstrukturen trimmas successivt via stängningar av underpresterande enheter.

På analytikernas konsensusprognoser handlas Essity med en klar rabatt mot en grupp internationella jämförelsebolag, såväl sett till ev/ebit som p/e-tal (se tabell). Den fria kassaflödesyielden på omkring 6–7 procent på prognoserna för 2019–2020 speglar att Essity har bra marginaler för utdelningen som motsvarar knappt 3 procents direktavkastning.

Affärsvärlden kalkylerar med att Essitys lönsamhet bottnar i år och successivt stärks under 2019 och 2020 med stöd av minskad råvarumotvind, prishöjningar, besparingsåtgärder samt synergier från BSN Medical-förvärvet. P/e-talet faller då till knappt 16 respektive knappt 14, nivåer som framstår som alltför låga för ett stabilt tillväxtföretag. Lägg därtill att förvärv kan bidra med ytterligare vinsttillväxt.

Essity är ett bolag som när motvinden mojnar bör ha goda möjligheter att värderas upp till högre multiplar. Affärsvärlden ser fortsatt god risk/reward i Essity och upprepar den långsiktiga köprekommendationen.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Råvarupress skapar köpläge.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.