Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Köparen börjar få övertaget på Stockholms bostadsmarknad

2017-08-30 08:34
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En fortsatt stark svensk bostadsmarknad ger säljaren en fördel gentemot köparen. Men i vissa områden har efterfrågan minskat så mycket att köparen har börjat få övertaget, visar nya mäklarsiffror.

I vilket riktning gick bostadsmarknaden i augusti? Det beror helt på vilket område och vilket bostad man talar om, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

I större delen av Sverige fortsatte bostadsmarknaden att vara mest fördelaktig för säljarna, jämfört med augusti förra året. Men i Stockholmsregionen gick utvecklingen åt andra hållet.

– Det tyder på att det numera finns en större osäkerhet kring prisbilden och utvecklingen på Stockholms bostadsmarknad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Den osäkerheten grundar sig i att amorteringskravet har börjat få större effekt och finansiärerna blir mer restriktiva kring utlåningar, förklarar han.

– Dessa faktorer slår också hårdare mot Stockholm på grund av högre bostadspriser.

Engström vill dock inte gå så långt att kalla det ett trendbrott på bostadsmarknaden.

– Sommaren är en rätt spretig period för bostadsmarknaden och det är svårt att dra allt för långtgående slutsatser. Men vi kan ändå se större skillnader mellan olika regioner i landet.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom