Köpläge i försvarsjätten

Den nya storordern är ytterligare ett bevis på hur väl positionerat bolaget är i en geopolitiskt fortsatt orolig omvärld. Affärsvärlden ser aktien som långsiktigt köpvärd.
Köpläge i försvarsjätten - aktier-index-penna-affarsvarlden-700_binary_6895032.jpg

Den växande geopolitiska oron gynnar den svenska försvarskoncernen Saab. Sedan 2014, när försvarsbudgetarna bottnade i Europa och Ukraina-krisen eskalerade med Rysslands intervention på Krim, har Saabs börsvärde stigit med runt 130 procent till dagens dryga 45 miljarder kronor.

Det mesta talar också för att bolaget får hjälp av fortsatt ökade försvarsutgifter på merparten av företagets marknader. Under 2017 ökade försvarsutgifterna i Västeuropa med 1,7 procent, och i Centraleuropa – i ännu högre utsträckning påverkat av ett mer aggressivt Ryssland – med hela 12 procent. Även i USA, som med en budget på drygt 5 400 miljarder kronor (610 miljarder dollar) spenderar överlägset mest på försvaret, har den nedåtgående trend som inleddes 2010 nu brutits. Ett hårdnande säkerhetspolitiskt läge ökar också pressen på regeringar att göra vad man lovat.

Även i Sverige, Saabs enskilt största marknad med drygt 40 procent av försäljningen 2017, är försvarsutgifterna på väg uppåt, om än från en mycket låg nivå. Budgeten uppgår i år till 48 miljarder och höjs 2020 till 53 miljarder.

Saab har i det här, för företaget, alltmer gynnsamma omvärldsläget gått från en försäljning på dryga 23 miljarder kronor 2014 till dryga 31 miljarder 2017. Orderstocken har samtidigt fyllts på från 60 miljarder kronor vid utgången av 2014 till 104 miljarder vid första halvårets slut 2018. Nyligen kom också beskedet att Saab, tillsammans med Boeing, vunnit ordern på 350 skolflygplan till det amerikanska flygvapnet.

Men Saab är mer än bara Jas och skolflygplanet T-X. Bolaget har en stor bredd av produkter och tjänster, vilket också gjort att företaget kunnat dra nytta av en allmänt ökad efterfrågan på försvarsprodukter. Totalt finns runt 500 olika erbjudanden, med flyg, ubåtar, robot- och radarsystem som starka grenar. Ett exempel på att Saab har lyft sig mer generellt är affärsområdet Dynamics (bland annat markstridsvapen och robotsystem) som gått från en försäljning på knappa 3 miljarder 2014 till dryga 5 miljarder kronor 2017. Ett annat är affärsområde Surveillance (radarsystem med mera) som under samma period har ökat försäljningen från cirka 4,5 miljarder kronor till dryga 8.

Affärsvärldens bedömning är att aktien är något försiktigt värderad. Dels har Saab potential att växa snabbare de närmaste åren än vad prognoserna visar, dels borde aktien lyfta i takt med att osäkerheten kring effekten av ordern på skolflyg minskar.

Aktiemarknaden verkar ha svårt att pricka rätt inför Saabs delårsrapporter. Det talar för en fortsatt hackig kursutveckling. Långsiktigt ser dock Saab-aktien fortfarande köpvärd ut. Ytterligare en faktor som talar för Saab är branschens konjunkturokänslighet, en egenskap som ökar i värde ju närmare slutet på högkonjunkturen vi kommer.

Detta är en nedkortad version av analysen Välpositionerad för ökade försvarsbudgetar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco