Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Köpläge i kurssvackan

2019-08-14 18:21
Foto: Jaap Arriens / Sipa USA/TT

ANALYS Sommarens rapportbesvikelse sänkte aktien rejält och raderade ut årets kursuppgång. Men potentialen i bolaget finns kvar.

KÖP Datalagringsspecialist­en Proact har varit en Affärsvärlden-favorit med inte mindre än fyra köprekommendationer de senaste fem åren. Det senaste köprådet i nummer 10/2018 föll särskilt väl ut och i mars i år kunde de som följde rådet glädja sig åt en slutlig kursuppgång på dryga 60 procent. Under våren fortsatte aktien norrut, och toppade på 262 kronor i början av sommaren.

I mitten av juli tog sedan resan en tvär vändning. Rapporten för Proacts andra kvartal var dålig på snart sagt alla punkter och fick aktien att rasa 16 procent på rapportdagen. Därefter har aktien fortsatt ned och årets kursuppgång har nu raderats ut.

Det kvarstår fortfarande en del frågetecken gällande Proacts framtid, men som vd Jonas Hasselberg säger: Marknaden och potentialen finns där. Proact verkar i en bransch där kvartalsförsäljningen är volatil, och dagens värdering ger här en stor uppsida vid minsta positiva överraskning.

Affärsvärlden tror på Proacts intensifierade förvärvsstrategi, även om den kan komma att kräva finansiellt understöd från aktie­ägarna, däribland storägaren och Axis-grundaren Martin Gren. Köp Proact mot en ettårig riktkurs på 195 kronor.

Det här är en sammanfattning av analysen Multipelarbitrage med multipelrisk. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom