Köpläge i matjätten

Den senaste veckans kursfall ska ses som ett köptillfälle.

KÖP. Ica-aktien har varit en aptitlig anrättning under det senaste halvåret. När konjunkturoro fällt banker och verkstadsbolag, den ena efter den ­andra, och tvivlen om börsens framtid har hopat sig har Ica-aktien utgjort en säker tillflyktsort. Efter midsommar, när storbolagsaktierna överlag har fallit tillbaka, har Ica-aktien sakta men säkert nått ständigt nya rekordnivåer. I början av augusti var uppgången cirka 23 procent sedan nyåret.

Halvårsrapporten från matjätten, med drygt hälften av den svenska marknaden under sig, förra onsdagen blev en väckarklocka som påminde investerarna om det riskfyllda momentet i aktieägande.

Kursen föll nära 7 procent. Det är i första hand sidoaktiviteterna inom Ica som oroar. Huvudnumret då? Den svenska marknaden som står för 75 procent av koncernens intäkter? Jo, tack, Sverige går starkt, men inte lika starkt som tidigare.

Ica-gruppen, som i kraft av stabil försäljning och rörelsevinst på hemmaplan, länge var högre värderad än andra storbolag ­värderas numer av analytikerkollektivet till p/e-tal på 15–16 för i år, lägre än genomsnittet för storbolagen på börsen.

Det är omotiverat. Aktien är en Affärsvärlden-favorit och sedan i november förra året har aktien klättrat som mest 24 procent. Den senaste veckans kursfall ska ses som ett ­köptillfälle. Direktavkastningen på drygt 3 procent gör att aktien har begränsad fallhöjd. Affärsvärlden upprepar köprådet och höjer riktkursen till 341 kronor.

Det här är en nedkortad version av analysen  Köpläge i matjätten efter kursfallSveriges största livsmedelshandlare hackade till häromdagen. Som vanligt är det olika sidoaktiviteter som oroar investerarna. Nu laddar Ica för att köpa internet­företag.. Prenumeranter kan ta del av hela genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.